Waarom is Clean pro ANTi?

Afgelopen week vlogen de ANTi recensies je om de oren. Een mix van positieve en negatieve reacties. Wat Clean vooral heeft gelezen is dat mensen het slecht vinden maar het waarschijnlijk gewoon vaker moeten horen. Wij hebben op onze beurt ons geduld gehouden en hebben het album een weekend de tijd gegeven om op ons te groeien. Thank god. Nu kunnen we tenminste een positieve review schrijven voor de koningin van the waiting game. Track voor track nemen we je door het album en delen we onze gedachten met je.

1. Consideration ft. SZA
De opening van ANTi zit gelijk goed. Vanaf de eerste luisterbeurt herinnert Rihanna je aan de superster die ze is. Ze geeft je de island vibes met haar vocalen, de cockiness met haar attitude en de verrassende samenwerking door SZA te vragen. De vocalen van beide artiesten smelten perfect samen. Voor de zangeres een perfect opstapje naar haar eigen sterrendom. Zeker nu het vuurtje sowieso al brand dankzij haar fijne tracks die Rihanna’s interesse hebben gepakt. Fijn nummer om het album te openen.

2. James Joint
Kleine interlude waarmee Rihanna een ode brengt aan joints roken. Weinig spannends maar prima genoeg om op weg te gaan naar nummer drie op het album.

3. Kiss It Better
Op nummer drie vinden we de eerste grote naam; Jeff Bhasker. Deze man werkte eerder met Rihanna op “Run This Town” en “All Of The Lights”. Dit gezegd mag je hoge verwachtingen scheppen. Helaas wordt hiervan niets waargemaakt. Geen anthem zoals we mochten horen op de voorgaande samenwerkingen. Geen steengoede urban clubtrack. Mocht je even vergeten wat voor een genie er achter de productie zit wordt de pijn verzacht. Een fijn popnummer met een elektrische gitaar die het nummer leid. “Kiss It Better” is zoals de “Firebomb” van Rated R, “Farewell” van Talk That Talk en “Skin” van Loud. Hoewel Clean geen fan is mag het nummer zichzelf de fan favorite noemen.

4. Work ft. Drake
Uiteraard hebben we onze mening over de voorloper van het album uitgebreid beschreven in onze single recensie.

5. Desperado
Voor drie minuten neemt Rihanna je mee naar het wilde westen. Op “Desperado” komt de bad girl in de zangeres naar boven op een achtervolgende productie in handen van de man die verantwoordelijk is voor het succes van Jeremih. Verwacht echter niet het vrouwelijke antwoord op “Don’t Tell Em” of “Birthday Sex”. Nee, Rihanna bewandeld haar eigen pad. Ze daagt Mick Schultz uit buiten zijn comfort zone te stappen. Met resultaat. Lekker dit.

6. Woo
Op nummer zes word je geconfronteerd met zo’n ‘groeier’. De eerste keer wist Clean niet wat we hoorden. Na een aantal luisterbeurten is het nummer uitgegroeid tot een van onze favorieten op ANTi. Dat Rihanna de studio in is gedoken met Travis Scott is veelvuldig besproken. “Woo” is het resultaat van deze samenwerking. Hoewel we de rapper niet te horen is durven we te zeggen dat dit een gouden duo is. Het nummer raakt alle juiste vlakken voor Rihanna als artiest op haar achtste album. Ze durft zichzelf uit te dagen en brengt je iets nieuws. Ze geeft je het vrouwelijke antwoord op Kanye West. En laten we eerlijk zijn, alleen Rihanna kan én mag het antwoord zijn.

7. Needed Me
Eindelijk zijn we beland op de DJ Mustard samenwerking waar we met zijn allen op hebben gewacht. Laten we gelijk eerlijk met je zijn. Ook wij hadden gehoopt op die dikke clubbanger in het rijtje van “Pour It Up” en “Cockiness”. In dat geval moeten we je teleurstellen. Of niet. Het resultaat is namelijk alsnog steengoed. Beide artiesten houden zich in op de samenwerking wat positief uitpakt. Vooral het ‘irritante’ refrein blijft in je hoofd plakken. “You-ou nee-ee-ee-ee-ee-ded me!”

8. Yeah, I Said It
Op nummer acht vinden we een oude bekende van Timbaland. En wauw. Wat is het tof te ontdekken dat de “Lemme Get That” hitmaker achter de productie zit. Het is zo anders dan het werk dat we van hem gewend zijn. Dit is precies hoe Timbaland in 2016 zou moeten klinken. Een sensueel, uitdagend nummer overgoten met Rihanna’s herkenbare vocalen. Potverdikkie. Dit is fijn.

9. Same Ol’ Mistakes
Het meest besproken nummer van het album is “Same Ol’ Mistakes”. Het is namelijk een cover van de geliefde band Tame Impala, die afgelopen week in een uitverkocht HMH stonden. Een groot risico voor de commerciële zangeres. Hiermee kan ze niet anders dan vijanden maken. Al met al zijn de reacties niet al te negatief. De meeste comments zijn het met elkaar eens; het is een te letterlijke cover van het origineel waardoor het wat overbodig is. Er is geen creativiteit aan te pas gekomen. Helemaal mee eens. Wij waren echter niet bekend met het origineel en dus moeten we Rihanna complimenteren. We vinden het heerlijk. En let’s be honest, Tame Impala gaat hier zeker niet slechter van worden.

10. Never Ending
Hier gaat het bij ons even mis. In de eerste minuut weet het ons keer op keer niet te boeien. Next.

11. Love On The Brain
Hoogtepuntje! Hoewel we al bijna de ‘normale’ editie van het album door zijn telt dit als de eerste keer dat we denken “Single nummer twee! Dikke hit!”. Volgens 3FM is dit de Rihanna die Alicia Keys en Amy Winehouse mee de studio in sleurde. Hier kunnen we ons enigszins in vinden. Dit zijn uiteraard alleen maar complimenten. Wij geven de complimenten echter een de vocale productie op het nummer. We horen Rihanna als nooit te voren. Wanneer je op je achtste album opnieuw een kant van jezelf kan laten zien waarvan niemand wist dat je hem had geeft dat kippenvel. Wat “Love On The Brain” zo siert is zijn klasse. Een klassieker als je het ons vraagt. Wij kunnen niet anders dan hopen dat Rihanna dit snel uit brengt.

12. Higher
Langer dan een jaar geleden werden we al lekker gemaakt met voorproefjes van “Higher”. Sindsdien kunnen we niet wachten op de gehele versie van het nummer. Binnen twee minuten stort Rihanna haar hart uit in je speakers. Hiermee geeft ze je opnieuw een kippenvel moment. Opnieuw moeten we de vocal production complimenteren. Het voelt letterlijk alsof Rihanna in je woonkamer staat om de longen uit haar lijf te zingen. Het nummer is net wat te kort voor de radio. Dit heeft ons aan het denken gezet. Hoe tof zou het zijn als Adele aan Rihanna’s zijde komt staan om haar gedeelte van het nummer te zingen. Dat kan niet anders dan pure perfectie worden. En de “Hello” zangeres heeft uiteraard al meerdere malen verteld een heuse Rihanna-fan-girl te zijn. Adele wacht op je telefoontje Rihanna.

13. Close To You
Zodra het nummer begint moeten we even van scherm wisselen naar iTunes. “Hoe heet dit nummer ook alweer?” Dit zegt denk ik genoeg. Op naar de deluxe editie.

14. Goodnight Gotham
Rihanna die Florence Welch sampled. Wauw, dat kan niet anders dan steengoed worden. Zeker wanneer je nagaat hoe goed de zangeres met samples is. Herinner jij je “Cheers (Drink To That)” en “Don’t Stop The Music” nog? Oké, we hypen je voor niets op. Jezus, wat is dit? Precies. Dit is het meest overbodige nummer dat Rihanna ooit heeft gemaakt. Een belediging voor Florence And The Machine.

15. Pose
Ook hier gaat het mis. Het is het net niet. Het is te druk, te onrustig en te niets zeggend. Nee, helaas.

16. Sex With Me
Gelukkig sluit Rihanna haar achtste album fijn af. Op “Sex With Me” horen we Rihanna zoals we haar fijn vinden. De teksten zijn lekker, de productie is goed, de herhaling is in de juiste proporties en de “na-na” staat op de juiste plaatsen. Fijne afsluiting.

Reageren