Lemonade, lemonade

Nadorst van het weekend? Goedzo. Beyoncé serveert namelijk verse limonade. Voor deze limonade heeft ze ingredienten geleend bij haar vrienden waaronder Diplo, The Weeknd, James Blake, Jack White en Kendrick Lamar. Dit allen in de mixer vormt het perfecte drankje dat exclusief te verkrijgen is bij TIDAL.

Afgelopen zaterdag kreeg HBO de eer het exclusieve visual album van Beyoncé uit te zenden. Kort hierna ging Lemonade ook online voor streams. In het weekend was het alleen verkrijgbaar bij, je raad het al, TIDAL. Gelukkig kunnen we vanaf vandaag het album ook kopen op iTunes. Elf nooit eerder uitgebrachte nummers en het geschiedenis schrijvende “Formation”. Om je een idee te geven hoe het album klinkt in woord hebben we elk nummer beoordeeld. Speciaal voor jou.

1. Pray You Catch Me
We beginnen saai. Een slow-tempo, weinigzeggend nummer. Zo een die je normaal aan het einde van het album vind. Jammer.

2. Hold Up
Het begin leek slechts een opwarmertje voor onze favoriet op het album. Voor “Hold Up” is Beyoncé geïnspireerd door fijne reggae geluiden. Verder op in het album merk je dat de zangeres zich heeft laten inspireren door grootheden in onze muziek. Of beter gezegd, ze laat horen dat ze er zelf een is. Dit nummer is in dat geval duidelijk foto Bob Marley beïnvloed. Voor het heerlijke nummer werkte ze samen met Diplo.

3. Don’t Hurt Yourself
We horen een Beyoncé die we maar een keer eerder mochten horen. De rock-yoncé. Deze jongedame hoorden we ook op haar debuut album op “Hip-Hop Star”. Voor “Lemonade” maakt ze haar comeback. En dat doet ze niet alleen. Samen met Jack White maakt ze een fijne rocktrack met explicit teksten om haar man iets duidelijk te maken. Voor de zanger is het niet zijn eerste experiment te werken met een urban zangeres. In 2008 scoorde hij een hit met Alicia Keys.

4. Sorry
Ingetogen fijn. Twee woorden om “Sorry” te beschrijven. Tot nu toe heeft dit nummer het meest teweeg gebracht op internet. Dit vanwege Becky. Mocht je afvragen wie deze meid is; Beyonce zingt aan het eind van het nummer “You better call Becky with the good hair”.

5. 6 inch
We zijn aangekomen bij een van de samenwerkingen waar we naar uitkeken. The Weeknd en Beyonce samen op een track!? Dat kan alleen maar goed zijn. Nou, niet perse dus. Het nummer is oké, een duistere ondertoon die zowel in de productie als in Beyonce’s vocalen te horen zijn. Het gastoptreden van de “Hills” hitmaker komt echter niet tot zijn recht. Hier had meer in kunnen zitten.

6. Daddy Lessons
Country Beyonce! Ja jongens en meisjes, dat lees je goed. De zangeres bevind zich in Texas voor het nummer over haar vader. Lekker en hitgevoelig nummer. Toch hebben we een probleem met het nummer; het is een beetje cheesy gemaakt door de “Yihaaa’s” in het nummer. Onnodig aandikken van het country gebeuren. Maar ach, het is Beyonce. Beyonce mag alles.

7. Love Brought
Een heel klein urban nummertje dat zijn spotlights ontvangt dankzij de catchy lyrics hier en daar.

8. Sandcastles
Geef ons maar “Sandcastle Disco” van zuslief Solange.

9. Forward
Verwacht geen Beyonce op deze interlude. We horen namelijk alleen James Blake. Opnieuw een beetje overbodig en ongepast in het geheel.

10. Freedom
Hoera! Weer een hoogtepuntje. We zijn aangekomen bij de samenwerking met Kendrick Lamar. Dit is alles wat je er van verwachtte. Een klassieker, een klap in je gezicht, een anthem. Uiteraard muziek met een boodschap zoals we dat van de rapper gewend zijn. Heerlijk!

11. All Night
De tweede Diplo productie op het album komt in vorm van “All Night”. Een stuk soulvoller dan zijn voorganger horen we alsnog wat reggae geluiden. Twee genres die blijkbaar prima samengaan in de wereld van Queen B. Het klinkt namelijk weer mega fijn. Beyonce en Diplo zijn goud.

12. Formation
Het nummer dat het begin betekende voor de nieuwe area. Het nummer dat geschiedenis schreef. Het nummer dat ons “Beyonce is black” bracht.

Reageren