Event review: Fashionclash Festival 2014 (deel 2)

Voor wie denkt dat er op Fashionclash Festival niet meer te beleven is dan een fashionmarkt, expositie en Clash Project heeft het mis. Het zijn slechts de bijzaken van hét event rondom mode in Nederland. Waar het echt om draait zijn de talloze modeshows die worden gegeven. Binnen drie dagen tijd krijgt nationaal en internationaal talent de kans hun collectie te vertonen aan de wereld. Meer dan 100 artiesten uit zo’n ongeveer 30 landen vertegenwoordigden zichzelf dit weekend in Maastricht.

Opkomend én gevestigd talent haalt het beste uit de kast om een herinnering bij het publiek achter te laten. Dit wordt gedaan op de meest uiteenlopende manieren. Van flamingo’s en ananassen tot aan gasmaskers en extreme schoenen. De ene collectie is nog gekker dan de ander en de een is nog mooier dan de ander. Er is genoeg variatie om iedereen in het publiek met open mond te kunnen laten kijken naar zijn of haar favoriete collectie. Waar wij met open mond naar keken?

foto-2Ananassen, safari en de naakte burka
Een ding mag duidelijk zijn; we keken zowat de gehele show met open mond en vol enthousiasme naar de modellen die de betonnen vloer van de SAMdecorfabriek gebruikte als echte catwalk. Er gebeurde zoveel goeds dat ik je in een flits een rondleiding door mijn geheugen geef. Dit zijn de dingen die me het meest zijn bijgebleven.

1. De opkomst van Likeme(n) was groots. Uit het niets stond de hele zaal vol met jongens in de kleding van de Nederlandse ontwerper. Waar je bij andere shows niet werd aangekeken door de modellen kwamen ze dit keer dreigend op je afgelopen met hun wandel-knuppel.
2. De blauwe jurk van Ebby Port. Potverdorie, ik kan er nog steeds geen genoeg van krijgen. Deze jurk, en de rest van de collectie overigens ook, is pure perfectie. De hoog uitgesneden zijkant werd perfect geshowd door het model die gemaakt leek te zijn voor de jurk. Wauw.
3. Opeens hoor ik flink wat “ge-oeh en aah” om me heen. Wat gebeurd er? De catwalk loopt vol met de modelletjes van JETPAQ, de enige kledinglijn voor kinderen die tijdens het festival meeloopt. Wat schattig!
4. Sasha Nassar, een ontwerpster uit Israël, zet het publiek aan het denken. De catwalk wordt gevuld met mooie dames gehuld in een burka. Tot verbazing van velen is deze burka van mesh stof waardoor het gehele vrouwelijke lichaam te bewonderen is. Is dit niet de uitkomst voor elke vrouw die een burka wil dragen voor ‘de regels’ en alsnog haar vrouwelijke vormen wilt laten zien?
5. De temperaturen in de zaal stijgen wanneer de collectie van Ciara Monahan opkomt. Deze tropische collectie zorgt voor een lach op ieders gezicht. Overal is aan gedacht; ananassen en flamingo’s op het hoofd en souvenirs op de rok. Heerlijk!
6. Clean’s favoriete collecties waren toch wel die van KONY en LADRON DE GUEVARA. Deze kleding willen we met liefde terug zien in een van onze Clean exclusive editorials. Het meest van onze liefde gaat uit naar het roze pak en roze bont-regenbestendige jas van KONY. Liefde!
7. Het absolute hoogtepunt is toch wel de Naked Safari van Tom van der Borght. Waarom dit zo is leggen de foto’s beter uit dan onze woorden. Love it!

foto-12Dansende ontwerpen
Dit jaar stond naast mode ook dans centraal tijdens het festival. Zaterdag begon de dag met “Distinguished Dreams”. Vijf korte stukken werden gedanst door studenten van Opleiding Dans Maastricht en ArtEZ Vooropleiding Dans Venlo. Deze samenwerking tussen Fashionclash en de Nederlandse Dansdagen was zo tof, niet normaal. Ik heb met open mond gekeken naar ieder zijn optreden. Wat Clean zo mooi vond was dat in ieder stuk kleding, of in elk geval stof, centraal stond. Ik heb het meest genoten van “2 by 2”. Toch gaan mijn complimenten uit naar “Me, my selfie and I”; wat een uithoudingsvermogen!

De zesde editie van het festival wordt afgesloten met een optreden door Milou van Duijnhoven. Acht vrouwen komen met ontbloot bovenlichaam en Adidas broek het podium op lopen. Wanneer ze in het midden van de catwalk staan bestrooien ze zichzelf met glitters in alle kleuren. Het vrouwelijke lichaam werd gevierd en Fashionclash wordt afgesloten met een moment die iedere bezoeker zich zal blijven herinneren. Clean vraagt zich nu al af wat ons volgend jaar te wachten staat en met welk opkomend fashion talent we mogen kennis maken. Tot 2015!

Tijdens het festival hadden wij onze ‘disposables’ camera bij ons. Deze liggen nu bij de ontwikkelaar en worden volgende week op Clean geplaatst. Houdt ons dus goed in de gaten!

foto-3 foto-4 foto-5 foto-6 foto-7 foto-8 foto-9 foto-10 foto-11 foto

Reageren