Event review: Fashionclash Festival 2014 (deel 1)

FC-2-BENTEN_CLAYMet Fashionclash 2013 nog vers in mijn geheugen stap ik vol nieuwsgierigheid de bus in richting Den Bosch om daar de trein naar Maastricht te pakken. Eenmaal aangekomen in de Limburgse hoofdstad worden we even verrast wanneer het jasje van mijn partner in crime niet meer in ons gezelschap is. We gaan heel het station af en bellen de nodige winkels op station Den Bosch. Na ons nummer achtergelaten te hebben gaan we toch echt de straat op om ons avontuur te hervatten.

Daar lopen we dan, op naar het SAMdecorfabriek waar ons een modespektakel staat te wachten. Hoewel de officiële opening aan ons voorbij is gegaan mag dit de pret niet drukken. Wanneer ik de ruimte in kijk wordt ik gelijk terug de tijd in genomen. Het voelt vertrouwd en ik voel me welkom. Hoewel het in eerste instantie gelijkenissen toont met het afgelopen jaar is het toch echt nog groter én nog beter ingericht.

Expositie en markt: Perfecte combinatie!
Dit jaar is de hal niet alleen in het bezit van een expositie en horeca gelegenheid; het dient ook als fashionmarkt. Designers van over de hele wereld krijgen de kans een kraam te bemachtigen om zo nieuwe klanten en liefhebbers te werven. Dat dit een succes is blijkt uit de massale opkomst en blije gezichten op de markt. Het idee is tof en naar mijn idee wordt het gehele event er meer toegankelijk door.  Uiteraard hebben we dit jaar de expositie niet overgeslagen. Deze is dit jaar zo ingericht dat het voelt als een speurtocht, het ene pad loopt dood en het ander brengt je naar het industrieterrein van Schaffenskraft.

FC-3-DENNIS_VAN_DER_BROEKDe twee exposities die mij het meest zijn bijgebleven zijn “Verweven” en die van Studio Yoni Lefévre. De laatstgenoemde brengt tekeningen die kleinkinderen van hun grootouders maakten tot leven. Het geeft een vervreemd beeld van hoe deze tekeningen er in de werkelijkheid uit zouden zien. “Verweven”, een initiatief van Nina Willems, is een project waarbij vijf vrouwen zijn gevraagd het verhaal achter hun kledingkeuzes te vertellen. Op basis hiervan zijn verschillende ontwerpers aan de slag gegaan kleding te ontwerpen die perfect is voor deze vrouwen. Het resultaat wordt tijdens de vijfde show op de catwalk getoond. Het toffe hiervan is dat we van een jong meisje naar een hippe oudere vrouw gaan. Heel mooi!

Het hoogtepunt op de expositie blijft echter het Clash Project. Tien niet-modeontwerpers zetten hun beste beentje voor mode te ontwerpen. Het resultaat wordt naast de catwalk vast gelegd op tien prachtige foto’s door Karen Kikkert. Alle drie de dagen heb ik er naar kunnen kijken en ik heb er nog steeds geen genoeg van. Potverdorie, wat een toffe foto’s.

Er is teveel goeds gebeurd binnen deze drie dagen om alles in slechts één artikel te proppen. Deel twee komt morgen en volgende week kun je onze ‘disposables’ serie van het festival bewonderen. Foto’s afkomstig uit het Clash Project 2014 door Karen Kikkert.

FC-1-RAOUL_ZOELLNER FC-4-SHANA_TEUGELS

Reageren