Eindejaar lijstje: Best Urban 2016

20. Sevyn Streeter ft. The Dream – D4L
Het was al even geleden dat we een ‘typische’ The Dream productie hadden gehoord. Gelukkig bracht Sevyn Streeter hier dit jaar verandering in. Zij dook de studio in met de hitmaker om ook over een van zijn producties te zingen. Het resultaat is precies wat je verwacht. Een aanstekelijke nummer met beats die je doen denken aan de jaren waarin The Dream aan de top stond.

19. Tinie Tempah ft. Wizkid – Mamacita
De zomerhit in de UK van dit jaar was in handen van Tinie Tempak en Wizkid. Samen brachten ze het perfecte “Mamacita”. Een fijne mix tussen Britse rap en Spaanse beats. Wizkid zorgt er op zijn beurt voor dat iedereen het nummer makkelijk kan meezingen. Een kleine tegenvaller, het werd niet zo’n grote hit dan je zou denken wanneer je dit zomerse nummer beluisterd.

18. Tory Lanez – L.A. Confidential
Tory Lanez was dit jaar on fire. Hij verkocht zowat elk concert uit en wist een paar hitjes te scoren. Onze favoriet in dit rijtje hits is zonder twijfel “L.A. Confidential”. Dit nummer is zo lekker en we kunnen niet ophouden met het zingen van “Loooonelyyy, looonellyyyy”. Volgend jaar staat hij live in de Paradiso, wij kunnen niet wachten hem te zien.

17. Austin Mahone ft. Rich Homie Quan – Send It
Wat krijg je als je Soulja Boys “Kis My Thru The Phone” en Drake’s “Hotline Bling” in de mixer gooit? Juist, Austin Mahone’s “Send It”. De nieuwkomer heeft met zijn aanstekelijke nummer dé ‘telefoon-hit’ van 2016 in handen.

16. Iggy Azalea – Team
Iggy Azalea kwam dit jaar terug met een bang! Met “Team” bracht ze niet alleen een perfecte comeback ook bracht ze een van de beste dance videos van 2016. Hiermee liet ze weten dat het nieuwe album groots aangepakt werd. Helaas groeide het niet uit tot een hit en wachten we nog steeds op de opvolger. Wij nemen voor nu nog genoegen met “Team”.

15. Mac Miller & Ariana Grande – My Favorite Part
Mac Miller laat met “My Favorite Part” horen dat een rapper met gemak een pracht nummer met klasse kan maken. Zijn inspiratie voor dit nummer? Simpel. Dezelfde dame als die we horen op de track. Zijn vriendinnetje Ariana Grande zingt op haar beurt over haar ‘favorite part’. De chemie over deze beats is zo voelbaar dat je van je stoel af glijd. Wij worden hier spontaan verliefd op. Heerlijk stelletje.

14. Alicia Keys – In Common
2016 zag eindelijk de grootse comeback van Alicia Keys. De zangeres verraste de wereld met het verfrissende “In Common”. De grote vocalen en generic beats werden achterwege gelaten voor het vernieuwende nummer. Alicia bewijst hiermee dat ze ook een ingetogen, tropische beat kan omtoveren tot magie. Wij worden hier zo intens gelukkig van. Helaas alleen wij en niet de rest van de wereld. Waarom is dit geen hit jongens?

13. Kent Jones – Don’t Mind
Nadat “Don’t Mind” van nieuwkomer Kent Jones viral ging dankzij het dansje name hij ook nog een de hele wereld over met zijn hit. Zelf Nederland bleef niet veilig. Niet gek, het is aanstekelijk als de griep!

12. Leaf ft. Lil Yachty – Nada
Mede dankzij Ciara’s afwezigheid in 2016 zijn we heel blij met nieuwkomer Leaf. De zangeres bracht namelijk een nummer uit wat zo in de “Goodies” hitmaker’s discografie had kunnen staan. Wat uiteraard als een groot compliment mag worden gezien. Leaf geeft je een aanstekelijk refrein, goede beats en een flinke dosis zelfverzekerdheid.

11. Tinashe – Company
Tinashe heeft twee jaar op rij de eerste plaats in ons eindejaarlijstje mogen bezitten. Dit jaar moet ze echter het stokje afgeven. Geen probleem voor de zangeres. Ze is namelijk nog veelvuldig te vinden in elk lijstje. Onze favoriete track van de zangeres dit jaar is “Company”.  Onze liefde voor het nummer zit hem met name in de super toffe beat. Deze speelt namelijk met een soort Nintendo game geluid in combinatie met ziekelijk goede urban beats. En heb je ooit Tinashe’s vocalen zo verleidelijk horen zingen? Perfectie dit!

10. Alessia Cara – Here
Nieuwkomer Alessia Cara scoorde dit jaar een dikke hit met “Here”. Tof dat haar debuut single uitgroeide tot een hit. Het is namelijk een nummer met een sterke boodschap voor jongeren. Muziek met een boodschap door een zangeres die door iedereen word gewaardeerd en respecteert. Dat moet wel een plaatje in de top 10 krijgen.

9. Rihanna – Sex With Me
Rihanna bracht dit jaar een album uit vol steengoede nummers. Er is er echter eentje die er in het speciaal uit springt. Uiteraard hebben we het over het spraakmakende “Sex With Me”. Dit nummer is een dikke fan favorite en serieus, wie kent dit nummer niet? Het wist zelf de Amerikaanse hitlijsten binnen te dringen zonder enige promotie of überhaupt de single treatment. Only Rihanna.

8. Vic Mensa ft. Le1f, Halsey, Lil B & Malik Yusef – Free Love
2016 zal de geschiedenis boeken in gaan met het tragische nieuws van de schietpartij in Orlando. Het enige positieve aan dit ziekmakende nieuws is dat artiesten zich lieten horen. Zo brachten Christina Aguilera en Sia een prachtige en vooral krachtige ode aan de slachtoffers maar met name boodschap voor iedereen. Een nummer dat uit een meer onverwachte hoek kwam is in handen van Vic Mensa. Een rapper die zich laat horen voor LGBT rechten? Applaus! De rapper krijgt de hulp van vier man sterk op het krachtige “Free Love”. Met name Halsey’s gedeelte zet het kippenvel op je armen.

7. Jeremih ft. Stefflon Don & Krept & Konan – London
Dit jaar bracht Jeremih een speciaal album uit voor zijn fans. Tijdens zijn tour door Europa werkte hij in elke stad aan een nummer voor Late Nights: Europe. Super tof idee en vooral heel goed uitgewerkt. Onze favoriete track werd in Londen uitgewerkt en heeft dan ook de toepasselijke titel “London”. Voor het aanstekelijk nummer werkte de zanger samen met Stefflon Don & Krept & Konan. Beide nieuwe namen die flink aan het groeien zijn in de UK. Het resultaat is aanstekelijk en laat iedereen meezingen.

6. Chris Brown, Usher & Zayn – Fuck You Back To Sleep
Wanneer je over droom samenwerkingen begint staat deze waarschijnlijk bovenaan ons lijstje. Chris Brown, Usher én Zayn op een track, dat is puur genot. Als ze dan ook nog eens zingen over hoe ze ons het bed in slepen… oh god, yes please. Los daarvan was het ook nog eens gewoon een heel lekker nummer. Je kent het wel, zo’n standaard urban nummertje met een fijne productie en goede vocalen. En dan heel goed uitgewerkt. Potverdorie, wat fijn.

5. Drake ft. Wizkid & Kyla – One Dance
Drake nam de hele wereld over met zijn muziek in 2016. Niemand was veilig voor zijn vele hits. In het rijtje hits is “One Dance” ongetwijfeld de grootste. En terecht. Dit mega aanstekelijke nummer is nog steeds niet gaan vervelen. De magie zit hem in de perfect gekozen gastartiesten die de productie perfect aanvullen. Mega catchy en dansbare muziek door Drake. Ja, dat verdiend een vijfde plaats!

4. Mac Miller ft. Anderson.Paak – Dang!
Mac Miller stond dit jaar met name in het nieuws vanwege zijn relatie met Ariana Grande. De reden waarom hij eigenlijk op elke voorpagina zou moeten staan is vanwege zijn geweldige samenwerking met de Grammy genomineerde Anderson.Paak. Het duo is samen de studio ingedoken om rap tot een ander level te tillen. Standaard hip-hop beats zijn ingeruild voor een funky nog chille beat. On top of that horen we een perfect refrein gezongen door de nieuwkomer. Een klassieker.

3. Beyonce – Sorry / Formation
2016 was het jaar waarin Beyoncé haar twee verrassing album uitbracht. Hiermee was Lemonade een van de meest beluisterde albums van het jaar. Niet voor niets sleepte het maar liefst negen Grammy nominaties in de wacht. Voor bekend word of ze wat beeldjes aan haar collectie mag toevoegen geven wij haar de derde plaats in ons eindejaar lijstje. Deze plaats bezet ze met twee nummers. Sorry jongens, we kunnen niet kiezen. Het iconische “Formation” gaat de boeken in dankzij zijn goede video en optreden bij de Super Bowl en “Sorry” gaat op zijn beurt de boeken in met de speurtocht naar ‘Becky’.

2. Rihanna ft. Drake – Work
Met haar “Love On The Brain” heeft Rihanna de nummer 1 in de ‘Best Pop 2016’ in handen. In de ‘Best Urban’ lijst moet ze genoegen nemen met een tweede plaats. Samen met Drake scoorde ze misschien wel grootste hit in haar carrière dusver. Het catchy “Work” wist verschillende records te verbreken en werd haar 14e nummer 1 hit in Amerika. Logisch gezien dit het meest besproken en meest aanstekelijke nummer van 2016 is. Het zijn met name de ‘niet-verstaanbare-teksten’ die de aandacht wisten te trekken. Onze aandacht ging met name uit naar de dansbare teksten en de altijd perfecte chemie tussen RiRi en Drake.

1. Solange  ft. Sampha – Don’t Touch My Hair
A Seat At The Table is een album met klasse vol met steengoede, soulvolle nummers. Aan ons de moeilijke taak er een te kiezen voor bovenaan ons lijstje. Dankzij de krachtige interlude door Tina Knowles worden we verleid “Don’t Touch My Hair” te kiezen, Dit nummer gaat namelijk verder dan slechts een ‘lekker nummer’. Muziek met een boodschap. Muziek met een prachtige productie. Voeg daar het mega catchy “What you say to me?” aan toe en je hebt het beste urban nummer van 2016.

Reageren