Eindejaar lijstje: Best Urban 2013

2013 komt bijna aan zijn einde. De eindejaar lijstjes duiken deze maand overal op. Uiteraard kan Clean niet achterblijven. Wij verklappen deze week onze favorieten binnen de categorieën Best Pop, Best Urban, Best New, Best Video en Best Underrated.

10. FATA – Geile Donder
De top 10 begint met Nederlands trots. De mannen van FATA maakten dit jaar hun debuut met “Geile Donder”. Een fijn nederhop nummer gemaakt voor de radio. Want tja, in Nederland vinden we vieze woordjes niet zo heel erg. En zeker niet wanneer ze worden verwerkt in raps gezongen voor FATA. Het refrein is in 2013 op het Clean kantoor herhaaldelijk gezongen. Sterker nog; we zijn het nummer nog steeds niet beu!

9. J Cole ft. TLC – Crooked Smile
J Cole is zo’n artiest van de nieuwe generatie die ons herinnert hoe hip-hop ook alweer hoort te zijn. Hij dook de studio in met het legendarische meidengroepje TLC. En dat geeft resultaat! We worden getrakteerd op het perfecte “Crooked Smile”. Goede raps en een verdomd goed refrein met aan het eind van het nummer ook nog eens een koortje. Heerlijk!

8. Jay-Z – Tom Ford
Jay-Z is gemeen. Hij levert ons een album af waar alleen maar goede nummers op staan. En dan is het aan ons welke het eindejaar lijstje haalt. Lastig dus. Na herhaaldelijk “Tom Ford”, “Somewhereinamerica” en “Holy Grail” te hebben geluisterd weten we het zeker; “Tom Ford” was het beste Jay-Z nummer in 2013. De beat gaat zo hard en het refrein laat iedereen, letterlijk iedereen, van zijn stoel springen. Ja, dit is Jay-Z op zijn best voor een commerciële Harry zoals ik.

7. Iggy Azalea – Work
Vorig jaar was er een overvloed aan vrouwelijke rappers binnen het hip-hop wereldje. Dit jaar was het er rustiger. Tenminste, het was rustig met rapsters die waardige muziek uitbrachten. Dit geldt niet voor de Australische Iggy Azalea. Zij bracht ons verschillende steengoede nummer waaronder “Work”. Hoewel het hit succes beperkt bleef, was het online een mega-hit. Velen artiesten waaronder Selena Gomez gebruikten het nummer zelfs tijdens hen tournee. De zin Valley girls giving blowjobs for Louboutins. What you call that? Head over heels staat in ons geheugen gegrift.

6. Robin Thicke ft. Pharrell & T.I. – Blurred Lines
In de officiële eindejaar lijstjes gaat deze heel hoog eindigen. Samen met “Wrecking Ball” van Miley Cyrus is “Blurred Lines” zonder twijfel het meest besproken nummer van het jaar 2013. Precies om dezelfde reden als die van Miley; de video! Robin Thicke won zowel kritiek als lof voor de naakte modellen in zijn video. Wij waren er niet vies van en waren ook zeker niet vies van deze heerlijke Pharrell productie. Niet alleen Robin Thicke werd terug in de spotlights gezet, ook de producer vond zijn weg terug naar de top. Een win win situatie voor beide artiesten. “Hey, hey, hey!”

5. Kendrick Lamar – Bitch, Don’t Kill My Vibe
Moeilijk deze. Kendrick Lamar heeft zoveel goede nummers op zijn naam staan dat het bijna onmogelijk is de beste eruit te pikken. De keuze valt op “Bitch, Don’t Kill My Vibe”. Er zijn zoveel versies op dit nummer gemaakt door andere artiesten en daarnaast ook nog eens verschillende officiële versies. Emeli Sandé, Lady Gaga en Jay-Z helpen Kendrick allemaal een handje mee op het nummer. Wij blijven dit heerlijk vinden. Zeker met zijn steengoede optreden op Wireless Festival in Londen in onze gedachten.

4. Macklemore & Ryan Lewis – Thrift Shop
Dit jaar namen Macklemore & Ryan Lewis de wereld over met hun eigenzinnige geluid. Het is hip-hop in een kringloop jasje. Logisch dat er slechts een nummer nodig was om iedereen fan te maken. “Thrift Shop” had alle ingrediënten voor een perfecte mix tussen hip-hop en commercie. Er zijn trompetten, goed geschreven teksten, een fijn refrein en een steengoede productie in de blender gegooid met hit succes als resultaat. Een ding is zeker; Macklemore en Ryan Lewis hebben zichzelf op de kaart gezet in 2013!

3. Kelly Rowland – Dirty Laundry
Nooit eerder vertelde een urban zangeres een persoonlijk verhaal als Kelly Rowland dat doet. Misschien lief ik nu wel, maar zover mijn commerciële boekje gaat de eer naar Kelly Rowland. Op “Dirty Laundry” gooit ze letterlijk alles eruit wat haar de afgelopen jaren heeft dwars gezeten. Dat kan natuurlijk in niets anders resulteren dan een puur en emotievol nummer. De productie van The Dream is zo ingetogen en sterk. En dan worden we ook nog eens getrakteerd op een sterke video. Potverdikkie wat is dit goed!

2. Frank Ocean – Lost
Oké, dit is een beetje vals spelen. Officieel werd “Lost” eind vorig jaar uitgebracht. Het was echter pas in 2013 dat het nummer uitgroeide tot een hit(je) en hij werd zelfs in maart pas uitgebracht in Duitsland. Dus als we het zo bekijken is er niets aan de hand. Wat is dit een funky nummer en toch zo soulvol gezongen door een van de betere artiesten die de urban muziek kent. Het lijkt ook alsof dit nummer geen houdbaarheidsdatum heeft. Elke luisterbeurt voelt als de eerste.

1. Sevyn Streeter – It Won’t Stop
Het is niet zo moeilijk te raden wat Clean’s favoriete urban nummer was dit jaar. Zodra we de kans zagen schreven we opnieuw en opnieuw over “It Won’t Stop”. Hoewel het er even op leek dat het nummer niet opgepakt ging worden blijft het nummer momenteel in Amerika stijgen. En terecht! De productie, de vocalen, het gevoel wat je krijgt bij het luisteren van dit nummer, de live optredens, de video, de toevoeging van Chris Brown. Tja, wat klopt er eigenlijk niet?

Nét niet gehaald
Big Sean – Beware, Ciara – Body Party, Fantasia ft. Kelly Rowland & Missy Elliott – Without Me, Jeremih – All The Time, Maejor Ali ft. Justin Bieber & Juicy J – Lolly, Eminem ft. Rihanna – The Monster en Chris Brown ft. Aaliyah – They Don’t Know

Reageren