Eindejaar lijstje: Best Artist 2016

15. Jeremih
We openen het lijstje met een van de meest geniale artiesten in 2016. Jeremih toverde zijn Europese tour namelijk om tot een officieel album. In elke stad dook hij in de studio om een nummer te schrijven en op te nemen. Toen de tour eenmaal was afgelopen werd het album Late Nights: Europe uitgebracht. Onze favoriete nummers? “Belgium” en “London”.

14. NAO
Deze zangeres is een geval apart. We schreven namelijk nooit over dit grootse talent. Vraag ons niet waarom. Ze leverde namelijk niet alleen een van onze favoriete albums dit jaar, ook staat haar concert in de Paradiso bovenaan ons lijstje van beste concerten. Ja NAO is een ongekend goed talent dat we nooit in de spotlight hebben gezet. Zie haar plaats in het eindejaar lijstje als een excuus voor alle goede onbesproken muziek. Uiteraard geven we je alsnog wat fijne tips mee. Beluister “Inhale Exhale”, “Trophy”, “Bad Blood”, “We Don’t Give A” en onze ultieme favoriet “Fool To Love”. Weet je wat? Beluister gewoon het gehele album.

13. Mac Miller
Het feit dat deze man twee nummers in onze ‘Best Urban’ lijstje heeft staan zegt denk ik al genoeg. Mac Miller stond dit jaar niet alleen bekend om het ‘vriendje van’ maar ook om zijn steengoede muziek. Zijn album The Divine Feminine staat vol met sfeervolle hip-hop tracks die zelfs je moeder zou waarderen. Het geheel is een heel zoet, mooi geproduceerd smaakvolle plaat. Zijn samenwerkingen met Ariana Grande en Anderson.Paak zijn onze favorieten.

12. Craig David
Samen met NAO is Craig David de enige artiest afkomstig uit Engeland die het ‘grote artiesten in 2016’ lijstje heeft behaald. Deze zanger staat er dan ook dik verdiend in. Zijn comeback werd groots en heel Engeland werd in een klap weer verliefd op de zanger. Hij scoorde eindelijk weer een top 10 hit en bracht met Following My Intuition een steengoed nieuw album uit. Fijne man!

11. Fifth Harmony
Wanneer we met z’n allen even vergeten dat Fifth Harmony de laatste tijd negatief in het nieuws heeft gestaan vanwege het vertrek van Camilla denken we terug aan het grootse succelverhaal van de groep. Het Amerikaanse vijftal scoorde een van de grootste hits die 2016 kent met “Work From Home”. Het bleef niet bij deze ene hit gezien ook “All In My Head (Flex)” en “That’s My Girl” ook hits werden. Ze wonnen enkele awards en zette zichzelf definitief op de kaart. Het album 7/27 werd dan ook een van onze favorieten dit jaar. Laten we hopen dat ze ook als een viertal de muziekwereld onveilig kunnen blijven maken.

10. JoJo
Ein-de-lijk werd 2016 getrakteerd op het nieuwe album van JoJo. Na een wachttijd van 10 jaar gevuld met label drama en flops is de zangeres terug. Beter dan ooit te voren. Mad Love is geresulteerd in een krachtig album waarop de “Too Little Too Late” hitmaker haar hart lucht. Van alle drama rondom de labels tot aan haar verslaafde ouders. Alles word besproken. Uiteraard word dit spreken gedaan in de vorm van krachtige vocalen. Een hitje werd niet gescoord maar heel de wereld weet wel weer wie JoJo is en wat ze in huis heeft.

9. Selena Gomez
Selena Gomez wilt 2016 misschien het liefst zo snel mogelijk vergeten. Ze verbleef dit jaar in een rehab om zichzelf te herpakken. Haar tour werd hiervoor afgezegd en haar fans werden dus teleurgesteld. Gelukkig kwam ze hier sterker uit dan ooit te voren. Een krachtige speech kreeg zelfs Lady Gaga in tranen. Het is echter de muziek waarvoor Selena het rijtje top artiesten 2016 behaald. De zangeres scoorde dikke hits met “Hands To Myself” en “Kill Em With Kindness” en leverde een heerlijke samenwerking met Tory Lanez en Cashmere Cat. Goed nieuws voor alle fans; de zangeres is druk in de studio bezig met de opvolger van Revival.

8. Ariana Grande
De meest succesvolle pop diva dit jaar was zonder enige twijfel Ariana Grande. Hoewel de zangeres misschien minder grote hits scoorde dan voorheen liet ze zien hoe je jezelf herpakt na een valse start. “Dangerous Woman” werd niet die grote hit waar op gehoopt werd. Geen probleem, het sleepte namelijk wel een Grammy nominee in de wacht. Tweede single “Into You” wist ook geen potten te breken in de charts maar daarentegen wel in de clubs. De single werd een van de favoriete ‘meezingers’ dit jaar. Het grote succes kwam pas wanneer haar samenwerking met Nicki Minaj werd uitgebracht. Een aanstekelijk refrein, een veelbesproken video en ‘dick bycicles’ bezorgde het duo een dikke hit.

7. Frank Ocean
De eerste in het rijtje verrassing albums is in handen van Frank Ocean. De zanger maakte iedereen ongeduldig na zijn ChannelOrange. ‘Waar blijft dat tweede album?’. Het lange wachten was zo vergeten en vergeven na het uitbrengen van niet een maar twee projecten binnen korte tijd. Zijn album Blond werd uiteraard een mega groot succes en de hele wereld wist weer waarom we verliefd werden op deze bloedmooie zanger. Ja, zeker het wachten waard.

Frank Ocean – ‘Nikes’ from DoBeDo Productions on Vimeo.

6. Drake
Drake is niet te stoppen. De zanger bracht uit het niets zijn album Views uit volgepropt met dikke hits. “One Dance”, “Controlla” en de Rihanna samenwerking “Too Good” werden geen van allen voorzien van een video maar alsnog de grootste hits uit zijn carrière. Deze hip-hop artiest is een van de meest succevolle mannen van onze generatie. Wat hij ook aanraakt veranderd in goud. Hoewel zijn album nog lang niet verveeld staat de volgende al klaar. 2017 pas op, ook jij bent niet veilig voor Drake!

5. Beyonce
Een nieuw jaar een nieuw surprise album van Beyonce. De zangeres flikte haar eigen kunstje voor de tweede keer met Lemonade. Dit keer echter ietwat minder onverwacht dan de voorgaande keer vanwege het geplande TV debuut van de visuals. Verwacht of niet het was weer een knap kunstje. Twaalf nummer die stuk voor stuk goed zijn en voorzien van een even goede video. Dit is precies de reden waarom deze vrouw zo geliefd is over de hele wereld. Beyonce kan alles!

4. Shawn Mendes
De Canadese Shawn Mendes leverde dit jaar hit na hit die allen wereldwijd een succes werden. Zijn geheime recept is de emotie die in zijn muziek is gestopt. De jonge hartenbreker liet zichzelf van zijn breekbaarste kant zien op zijn tweede album. “It takes balls to do that.” Zijn  “Mercy” zet tot op de dag van vandaag het kippenvel op onze huid. Weet je wat het fijnste is van zijn succesverhaal? Dit is slechts het begin.

3. Solange
De grootste verrassing van 2016 werd Solange. De zangeres kwam uit het niets met hét album van het jaar A Seat At The Table. Deze stond gelijk garant aan haar eerste nummer 1 album in Amerika. Los hiervan is het album de hemel in geprezen door zowat elke critici. En dat allen meer dan terecht. Zeker gezien er geen enkele promotie werd gedaan. Deze promotie kwam pas later in de vorm van een optreden bij Jimmy Fallon en SNL. Deze optredens laten zien waarom het jongere Knowles zusje hoger genoteerd staat dan haar grote zus. De zangeres laat Beyoncé precies zien hoe het moet. Solange weet namelijk een pure klassieker neer te zetten.

2. Rihanna
Begin dit jaar maakte Rihanna eindelijk haar langverwachte comeback. Na wat singles die de verwachtingen niet waar konden maken was daar dan de Drake samenwerking “Work”. Deze stond garant voor een van haar grootste hits ooit. Daarbij komt dat “Needed Me” het record houdt van meeste weken genoteerd in de Amerikaanse hitlijst. En uiteraard blijft album Anti niet achterwege dat op zijn beurt ook mega groot werd. Het komende jaar zullen we Rihanna vooral op het grote witte doek zien in plaats van op de radio. Geen probleem, zolang ze ons maar niet te lang laat wachten op nieuw materiaal!

1. Britney Spears
2016 was het jaar dat Britney haar beste comeback ooit maakte. Hoewel de wereld de zangeres intussen misschien al had opgegeven heeft ze dit jaar laten zien waarom ze de koningin van pop muziek is. Haar album Glory is een van de beste die ze ooit heeft gemaakt en doet denken aan In The Zone. Het album staat vol met verschillende genres die stuk voor stuk perfect tot leven zijn gebracht met Britney’s herkenbare vocalen. Van de verrassende eerste single “Make Me (Ooh)” tot de 2016 versie van “Do Something” met “Do You Wanna Come Over” en het huidige reggae beïnvloedde “Slumber Party” met Tinashe. Naast het nieuwe album staat de zangeres zo vaak mogelijk op het podium in Las Vegas met haar keer op keer uitverkochte shows. 2016 was zonder enige twijfel het jaar van Britney Spears!

Reageren