Clean interview x Elliphant

Momenteel reist Major Lazer de hele wereld over met hun show. Uiteraard werd Amsterdam niet overgeslagen. Gelukkig voor Elliphant. Zij is namelijk door Diplo en zijn vrienden gekozen het voorprogramma te verzorgen tijdens hun tour. En dus bezocht de zangeres ons kleine kikkerlandje. Dit bezoekje zou niet compleet zijn zonder een kennismaking met Clean. De kans de getalenteerde Zweedse te ontmoeten grijpen we met beide handen. Daar zitten we dan, samen met de schoonheid op de bank om haar het hemd van het lijf te vragen.

Kun je ons vertellen waar de artiestennaam Elliphant vandaan komt?
Ik werkte aan muziek project met een getalenteerde producer. In eerste instantie schreven we voor een andere artiest. Zij wilde uiteindelijk de nummers niet en dus heb ik ze zelf op Soundcloud gezet. Dit resulteerde in platencontract aanbiedingen van Sony, Universal, Warner enz. En dat terwijl ik nog eens wist of ik dit wel wilde doen. Ik heb er toch voor gekozen een contract te tekenen vanwege alle goede feedback die maar bleef komen. Dit platenlabel had gelijk geregeld dat mijn muziek op de FIFA ’14 soundtrack terecht kwam. Super tof maar er was nog een klein probleem; mijn artiestennaam…

In het begin had ik de hoop dat ik en de producer waarmee samen werkte een band zouden vormen, maar dat ging helaas niet door. Ik moest dus een naam verzinnen waarmee ik mezelf kon presenteren als artiest. De dagen vlogen voorbij en het platenlabel bleef maar pushen. Samen met wat vrienden ben ik gaan brainstormen. Hieruit kwamen namen als Black Jelly, hopeloos dus. Tot een vriend Elliphant zei. De eerste zes maanden moest ik aan de naam wennen, ik wist niet eens waar het voor stond. Nu ben ik er blij mee, ik hou van olifanten!

Hoe zou je Elliphant en haar geluid omschrijven?
Mijn carrière tot nog toe is totaal niet uitgedacht. Net zoals de naam is alles heel onverwachts gelopen. Sommige mensen vinden dit goed. Ik zou eerder zeggen dat dit is wat het zo ‘écht’ maakt. Het is hoe ik mijn leven leef. Ik wil mezelf niet in slechts één positie brengen. Ik wil elke kans pakken die me worden aangeboden. Hierdoor hoor je me verschillende genres zingen. En dat is wat het zo speciaal en interessant houdt. Het is moeilijk, elk platenlabel bepaald bijvoorbeeld wanneer een artiest wel of niet zijn haar mag verven of knippen. Gelukkig heb ik mensen om me heen die in me geloven en een platenlabel die me steunt in wie ik wil zijn.

Elliphant-1

Zou Kameleon dan geen betere naam voor je zijn geweest?
Zou tof zijn. Maar er was dus nooit een plan van te voren. Ik dacht dat ik zou eindigen in een bandje ofzo. Maar hier ben ik dan als Elliphant dankzij alle mooie kansen die me zijn gegeven.

Je nieuwe album Live Life Golden komt eraan. Wat maakt dit album anders dan je debuut album?
Het is in een bepaald opzicht soortgelijk eigenlijk. Beide albums duiken in verschillende genres. Het is bijna zoals de elementen van de wereld. Het ‘water’ staat voor mezelf met de gebroken, sexy kant geïnspireerd door Aaliyah. Je hoort het op nummers zoals “Down On Life” en “Could It Be”. Ik heb de ‘aarde’ kant, de naïeve pop en hippie kant. Spontaan en open, zonder teveel te willen vertellen. Met mijn ‘wind’ kant stap ik meer in de techno wereld. Het is de kant van mezelf waar ik niet te veel over nadenk. Je zou mijn samenwerkingen met Major Lazer en Skrillex hierin kunnen vinden. En als laatste is er ‘vuur’. Dit is waar mijn hip-hop kant naar boven komt.

Je hebt samengewerkt met grote namen als Diplo en Skrillex. Hoe was dit?
Met alle samenwerkingen heb ik geluk gehad. De producers komen naar mij. Ze zien me als een stuk klei die ze zelf kunnen vormen op hun muziek. Het is een grappig verhaal want Skrillex bijvoorbeeld belde me persoonlijk op. Hij vroeg me of hij die maandag langs kon komen en ik vond het prima. Ik vergat het alleen te vertellen aan mijn management. Later belde mijn manager me half in paniek op “Weet je dat Skrillex maandag langs komt!? We moeten voor hem zorgen, met hem uiteten gaan enz.” Ik dacht bij mezelf “Waarom?” we hadden een goed gesprek. Uiteindelijk was het een super toffe week waarin we veel muziek hebben gemaakt.

Mijn Major Lazer samenwerking “Too Original” was ook super tof. Het nummer heb ik geschreven in een paar seconden. Het is zo gemakkelijk omdat de helft van de woorden geen eens bestaan. Ik doe gewoon wat ik wil doen, ik geef niet zoveel om de lyrics. Just going with the wind!

Zijn er nog andere samenwerkingen waar ik over moet weten?
De afgelopen twee jaar heb ik super veel samenwerkingen gedaan. Mijn eigen project gaat zo sloom. Alles staat stil voor je het officieel mag uitbrengen. Ik hou van muziek maken, het is zo leuk. Dus met deze samenwerkingen hou ik mijn naam in de wereld. Voor mijn eigen album heb ik onlangs met Big Freedia samengewerkt aan “Club Now Skunk”. Ik heb haar show gezien en dacht gelijk “We moeten samenwerken”. Na de show ben ik haar gelijk gaan smeken om een samenwerking. Daarnaast kun je een track horen met Azaelia Banks. Zij is super!

Elliphant-2

Als je mag samenwerken met een artiest naar eigen keuze, dood of levend, wie zou de gelukkige zijn?
Mag ik uit overleden artiesten kiezen? Wauw dat zijn er veel! Ik kies voor Billy Holiday, Amy Winehouse en Jeff Buckley. Daarnaast hou ik van de nieuwe artiesten in de grime scène. Ik hou van deze scène. Op het moment zijn er binnen deze groep super talentvolle artiesten aan het uitbloeien. Deze cultuur is ‘real’. Kanye West is niets tegenover deze mensen, hij is slechts een smurf. Hij is niet echt. Deze artiesten geven alleen om hun ritme, de teksten, hun crew en waar ze vandaan komen. Ze geven alleen om de muziek. Om met een van deze artiesten samen te werken zou een droom zijn.

Als Clean je een onbeperkt budget zou geven voor je volgende video, hoe zou deze eruit zien?
Ik wil een groot techno/deephouse feest. Op het feest ontmoeten twee verloren jongeren elkaar. Ze hebben de tijd van hun leven en gaan naar huis voor een afterparty. Ze roken een joint of gebruiken drugs. De volgende dag worden ze wakker en gaan ze naar buiten. Er is niemand, alleen lege straten. Ze lopen rond en ze zijn nog steeds high. In eerste instantie zijn ze super blij want ze bedenken zich wat ze allemaal kunnen doen nu er niemand anders is. Ze kunnen gratis eten, dansen in een lege club en kleding stelen zonder dat iemand het zegt. Maar op een gegeven moment komen ze tot de realiteit. “Waar is mijn moeder? Waar zijn mijn vrienden?”. Dit zorgt ervoor dat ze elkaar beginnen te verliezen. Dan zien ze opeens schimmen en lijkt het alsof ze niet alleen zijn. Langzaamaan worden de schimmen echte mensen en blijkt het dat ze gewoon in een volle straat met mensen staan. Ver van elkaar realiseren ze zich dat ze elkaar kwijt zijn. Het moet een soort mini-film worden.

In de beste manier mogelijk heb je ons duidelijk gemaakt dat muziek je leven geeft. Wat geeft je nog meer leven?
Liefde! Je leeft niet als je niet lief hebt, en je kan niet lief hebben als je niet leeft. En familie en vrienden uiteraard!

Morgen komt de wereld tot zijn einde, er is nog een ding waarvan je ‘one more’ kan hebben. Wat zou je kiezen?
Ik zou willen dat ik je een heel mooi antwoord ga geven, maar sorry! Ik kies voor een laatste joint!

Reageren