Clean interview: Wunderfool

Wunderfool-3Clean greep de kans aanstormend fotografie talent Marcel van Schaik aka Wunderfool te interviewen. We wilden alles weten over de fotograaf achter onze Clean exclusive “Future King“. Hoewel wij al lang zijn overtuigd van zijn kwaliteiten blijkt hij zelf nog onzeker te zijn over zijn werk. Misschien logisch als beginnend talent, maar absoluut nergens voor nodig. Benieuwd naar alles over Wunderfool? Lees ons exclusief interview!

Wie is Marcel van Schaik in vijf woorden?
Als ik mezelf in 5 woorden moet omschrijven zou ik zeggen: dromer, creatief, onzeker, lief en observator.

Je werkt onder de naam Wunderfool. Waar komt deze naam vandaan?
Er was al iemand met dezelfde naam die heel veel sites heeft waar mijn naam niet echt tussen gevonden kon worden. Daarom leek het me handig een andere naam te nemen die op zou vallen. Wunderfool is een soort synoniem voor een droom. Wat je vast legt op camera is de realiteit en het zit vol met imperfectie. Daar hou ik van. Ik wil geen over bewerkte foto’s afleveren met gladgestreken gezichten en ingeplakte effecten of achtergronden, eerder een droomwereld waar het model zichzelf nog steeds in herkend.

Wat maakt jou fotografie beter dan die van een ander?
Ik probeer zo clean mogelijk te fotograferen. Weinig photoshop en toch beelden te maken die meteen iets oproepen. Een gevoel of emotie. Beter dan andere fotografie is het zeker niet, er zijn zoveel te gekke fotografen, daar zou ik mezelf niet bij durven vergelijken. Maar ik merk wel dat ik altijd probeer het beeld uitdagend en met zoveel mogelijk emotie erin te benaderen. Dat maakt mijn werk dan wellicht net even iets anders.

Wunderfool-4Welke fotograaf is het grote voorbeeld voor jou?
Erwin Olaf vind ik werkelijk een held. Die man heeft een enorm vermogen je aan het denken te zetten, dat is voor mij heel belangrijk. Verder reist hij de hele wereld over met zijn werk, dat is toch waanzinnig. En voor mij is Diane Arbus ook een held. Die dame heeft echt grenzen verlegd. Zij zocht de mensen op die door de maatschappij werden uitgekotst, weggestopt of volledig werden genegeerd. Als ik naar haar foto’s kijk, zeker in een tijd waar extremen liever werden vermeden, dan wil ik alleen maar beter worden. Zij ging er gewoon op af, no matter what. Daar kan ik nog wel van leren. Ben nog vaak te onzeker om ergens op af te stappen.

Elke fotograaf heeft een inspiratiebron, wat is die van jou?
Klinkt wellicht wat apart maar dat ben ik zelf en het model op dat moment denk ik. Ik werk heel erg vanuit mijn gevoel maar ook vanuit het gevoel wat een model afgeeft. Als die beide goed zijn kan ik de hele dag te gek werk maken. Als ik dan een inspiratiebron moet noemen is dat muziek. Die geven me ideeën, gevoelens en beelden die ik dan weer ga uitwerken. Werkt perfect voor mij.

Mannelijk of vrouwelijk model voor de lens?
Tot nu toe mannelijke modellen zoals je in mijn werk wel ziet. Ik voel mannen beter aan geloof ik.  Weet wat mooi is aan een mannenlijf en voel ook meer connectie als het om emotie gaat tijdens het fotograferen. Vind het ook mooi om emotie te zien bij een man binnen de fotografie, die rol ligt meestal bij de vrouwen. Maar ik wil heel graag wat meer vrouwelijke modellen fotograferen in de toekomst.

Wunderfool-5Fashion shoot of naakt portret?
Ik wil heel graag nog eens een serie naaktportretten maken. Hoe dat eruit moet gaan zien weet ik nog niet maar dat is iets wat ik al heel lang wil. En dan bedoel ik, naakt, niet bedekt naakt of bijna naakt. Nee, alles moet zichtbaar zijn. Wil geen porno maken maar een serie naaktportretten waar je als kijker naar blijft kijken omdat het iets van emotie oproept. Hopelijk krijg ik ooit een aantal mensen zover!

Je mag een bandlid van One Direction op de foto zetten. Wie kies je?
Ik ken ze niet goed, heb net even gezocht voor de namen bij de gezichten. Dan zeg ik Louis, die vind ik wel mooi qua look.

We geven je de kans een fotoshoot te doen met één model en één artiest. Wie moeten we voor je bellen?
Oh tof. Wanneer? Als model kies ik Wouter Peelen, beste Nederlands export product van de laatste tijd in mijn ogen. En de artiest zou Lena Horne zijn, maar die is dood helaas. Die vrouw heeft iets magisch over zich.

Clean houdt van nieuwe talenten. Van welke artiest kunnen we veel gaan verwachten?
Ik verwacht veel van Sam Smith. Zijn akoestische versie van Lay Me Down raakt me telkens weer. Wunderfool stemgeluid! En ik hoop Alice Russell. Grootste onder gewaardeerde ster ever. Check her out!

Je krijgt van Clean een onbeperkt budget en zoveel tijd als je nodig hebt, wat voor fotoshoot kunnen we van je verwachten?
Dan toch die serie naakt portretten denk ik. Ik hou van het kwetsbare, dus als het project te groot wordt zou ik zelf verzuipen denk ik.

Waar zien we Wunderfool over 10 jaar?
Hopelijk doe ik dan nog steeds wat ik het leukst vind, fotograferen. En hopelijk kennen dan meer dan 200 mensen mijn naam, dat zou te gek zijn.

www.wunderfool.nl
Volg Wunderfool op Facebook!

Wunderfool-6

Reageren