Clean interview: Thomas Knights

Thomas Knights is de definitie van Clean. Hij is fotograaf, zanger en maakt ook nog eens muziek video’s. Alsof dat niet genoeg is zou die met gemak zelf model kunnen worden. Een totaalplaatje kunnen we wel zeggen. Tijd om dit multi-talentje in de spotlight te zetten. Zeker nu zijn eerste expositie er aan zit te komen. Eerder kon je al lezen over RED HOT. Nu is het tijd om Thomas aan het woord te laten over zijn project. Daarnaast spraken we hem over muziek en zijn samenwerking met Ada & Nik. Na dit interview is een duidelijk: wij hebben een nieuwe favoriete fotograaf!

RED-HOT-Thomas-5Het lezen van je biografie verraste ons! Je begon je carrière als muziek producer en zanger. Kun je daar meer over vertellen?
Yeah, het betekende alles voor me. Ik werkte er super hard aan en schreef/produceerde een disco album. Het was echter een slechte timing voor dit genre, dus besloot ik het te laten voor wat het was. Het klinkt echter super hedendaags op dit moment. Daft Punk helpt om de disco vibes terug te brengen. Op het moment ben ik een EP aan het schrijven. Nu is de tijd veel beter voor de muziek stijlen waar ik van houdt. Daarnaast heeft Maya Jane Coles uit het niets een van mijn oude nummers gehoord en het gebruikt voor een nummer op haar album. Het gaat zelfs een single worden later dit jaar. Ik ben dus weer volop in de studio te vinden, ik heb het gemist om muziek te maken!

Wanneer besloot je achter de camera te stappen?
Toen ik bezig was mijn eerste album te maken had ik goede promotie foto’s nodig. Hiervoor had ik allemaal creatieve ideeën, ik zette de shoot op en liet mijn moeder de foto’s nemen. Ik merkte dat ik dit super leuk vond en ook zeker de voorbereidingen voor een fotoshoot. Dit is waar mijn avontuur als fotograaf begon.

Kun je vertellen wie je bent als fotograaf aan diegene die niet bekend met je zijn?
Ik ben iemand die zich goed oriënteert op een verhaal, mijn shoot moet iets vertellen en een sterk concept hebben. Daarnaast maak ik muziek video’s, dit voelt als een natuurlijke vooruitgang voor me.

Je hebt gewerkt voor grote tijdschriften als Dazed & Confused, iD, Vogue Italia, Wonderland en zelfs voor Hunger, een van onze grote favorieten. We kunnen het ons niet voorstellen, maar is er nog een tijdschrift waarvoor je nog heel graag wilt werken?
Ja, heel veel zelfs! Ik wil heel graag shooten voor de Vogue in de US, UK en Japan.

RED-HOT-Thomas-3Wereldberoemd fotograaf Rankin koos jou als een van zijn persoonlijke favoriete nieuwe fashion fotografen, hoe was dat?
Dat was echt geweldig. Hij support me heel erg. Ik heb recentelijk een fashion film in zijn studio mogen schieten voor het nieuwe kledingmerk Ada & Nik. Deze ging in première op Hunger en The BBC1 News heeft het besproken in de report van London’s mannen fashion week.

Nu we het over Ada & Nik hebben, wij houden van dit nieuwe project! Kun je ons meer vertellen over de korte film en hoe het was betrokken te zijn bij het neerzetten van de eerste impressie van een nieuw merk?
Nik kwam naar me toe met het concept van het merk, samen gingen we brainstormen en schreven we een klein verhaal. We schoten het gelijk een week later. Het verliep allemaal heel natuurlijk en best makkelijk. Misschien omdat ik Ada en Nik al een tijdje ken en dus ook wist wat ze graag wilde doen. Ik heb al vaker met Ada gewerkt voor haar vrouwenlabel Ada Zandition. Daarnaast ken ik Nik al jaren en heb ik vaker met hem samengewerkt. Het was lang geleden voor me dat ik mannen fashion had geschoten dus ik was super blij toen ze me benaderden om samen te werken. Het was een super ervaring, ik hou van hun!

Je werk is meestal gebaseerd op mode en muziek. Kun je een artiest noemen die het beste combineert van beide werelden?
Bowie was er super goed in.

Je hebt video’s gemaakt voor grote namen als Marina & The Diamonds en Willy Moon. Je mag een artiest kiezen om hun volgende video voor op te nemen, wie kies je?
Ik zou het geweldig vinden met Die Antwoord te werken. Ze zijn zo speciaal.

RED-HOT-Thomas-4Fotografie blogs kleuren rood de laatste tijd, allemaal dankzij jouw nieuwe expositie RED HOT. Vertel eens, wat is het idee achter het nieuwe project?
Opgroeien met rood haar in de UK, of waar dan ook, kan best hard zijn. Vooral als je een jongen bent. Wat ik heb gemerkt is dat er geen rolmodellen zijn met rood haar. Voor vrouwen is dit anders, zij hadden Jessica Rabbit, Christina Hendricks; de ultieme seks symbolen met rode haren. En dan heb je nog de klassieke, romantieke ideaal plaatjes van rood harige vrouwen. Maar er is simpelweg geen zelfde beeld voor jongens.  In film, TV en kunst worden de rood harige jongens altijd gezien als de nerd, degene die als laatst wordt gekozen tijdens de gymles, het ‘goofy’ type. Nooit als het seks, masculien type. Dus als soort van sociaal experiment en persoonlijke kruistocht ben ik dit project gestart. Tijd om het beeld van de rood harige jongen een nieuw beeld te geven!

De eerste foto’s zijn onlangs uitgebracht en kregen gelijk grote belangstelling. het lijkt erop dat iedereen van RED HOT boys houdt. Wat is je gevoel nu je gelijk al zoveel liefde krijgt?
Het is geweldig! Ik heb het gevoel dat ik met een goed idee ben gekomen wat echt zijn eigen ding is en kan blijven doorgaan. Het is nu al meer dan 30.000 keer reblogged op Tumblr! Ik denk dat mensen zich kunnen identificeren met het probleem. Maar daarnaast denk ik ook zeker dat ‘het leuk vinden van rood harige jongens’ een soort van geheim is, een taboe. Mensen verlagen hun stem of fluisteren tegen me “stiekem vind ik ginger boys heel leuk”. Het project zet mensen zeker aan het denken!

Heb je al wat RED HOT’s gepland staan om mee te shooten waar we van moeten weten?
Nou, ik ga een of twee ‘high-profile’ jongens schieten, ze zijn een paar goede rolmodellen die in de laatste jaren zijn opgedoken.

Wie is jouw droom RED HOT, de perfecte ginger persoon?
Een van de dingen die ik binnenkort ga doen is alle strip helden omtoveren in ginger jongens!

De expositie staat gepland voor het eind van het jaar. Wat kunnen we verwachten?
Een ruimte gevuld met mega knappe, aantrekkelijke mannen in licht boxen en foto’s die je flirterig aankijken en je verleiden. Het wordt seksueel beladen en tegelijkertijd helder, poppy en fun! Er zullen rond de 50 portretten en drie films te zien zijn. Elk portret heeft een klein stukje tekst naast zich, zodat je iets leert over zijn persoonlijke problemen met zijn identiteit. Uiteraard is er worteltjescake, ginger noten en ginger bier.

Laatste vraag; je hebt de beroemde Room Service video’s geschoten. Wat bestel je voor room service na een lange dag van shooten en feesten?
Een compleet Engels ontbijt als het in de morgen is, een burger in de middag en een G&T voor de nacht!

Volg het RED HOT project op Facebook!
www.thomasknights.co.uk

Reageren