Clean interview: Marieke Samallo (Milkshake Festival)

Op 20 Juli is het zover. 20 juli is namelijk de dag dat Westerpark Amsterdam wordt omgetoverd tot een hysterisch festivalterrein. Ja, 20 juli is het tijd voor de derde editie van Milkshake festival! Hoewel jij natuurlijk al lang weet dat je er bij moet zijn doet Clean even alsof we van niets weten. Dit als excuus om de trein richting Amsterdam te nemen voor een exclusief interview met Marieke Samallo, het brein achter het festival. Zij verteld je precies waarom jij je je euro’s bij elkaar zoekt om ook dit jaar een ticket te kopen. Benieuwd naar het idee achter Milkshake festival? Waarom Erwin Olaf gelijk zijn medewerking leende? En uiteraard het meest belangrijke; wat je dit jaar kunt verwachten? Hup, hup! Lezen dat interview!

2014_MILKSHAKE_Marieke_WebsiteNeem ons even mee terug in de tijd; vertel ons over de dag dat Milkshake festival voor het eerst door je hoofd ging spoken? Wanneer bedacht je het concept?
Ik denk een jaar of drie geleden. We hadden de eerste keer Amsterdam Open Air. Ik liep rond op het festival en dacht “Heel tof dit, super dat we dit allemaal in huis hebben. Maar waarom ben ik hier niet met al mijn vrienden.” Ik weet nog dat ik vrienden van mij vroeg om ook mee te gaan. Ze antwoorde gelijk met “Nee, dat is toch niets voor mij, ik hou van gay feestjes.” Ik werd gelijk aan het denken gezet en bedacht me dat er nog niet echt een gay festival was. En als die er al was ging het om een echt mannending. Het zou toch tof zijn als er een festival is waar ik heen kan met mijn vriendje, mijn vriendinnen, mijn drag queen vriendinnen en m’n homo vrienden. Gewoon zoals het hoort!

De eerste editie was gelijk een groot succes. Welke dingen hebben volgens jou de grootste rol gespeeld in dit succes verhaal?
Ik denk dat de combinatie AIR en Paradiso heel interessant is. Beiden hebben in het weekend volle bak met totaal verschillende dingen. In AIR worden heel veel verschillende dingen binnen diverse genres geboden en Paradiso leent hun zaal aan zowel concerten als clubnachten. De openminded doelgroep voelt zich blijkbaar aangesproken.

Ik denk ook dat het artwork wat we wilden heeft bijgedragen aan het succes. Je wilt dat mensen laten lachen, er mag humor in het artwork. Op onze eerste poster hadden we natuurlijk de volslanke donkere dame, wanneer mensen het zien worden ze gelijk nieuwsgierig. We hebben het gezicht van de modellen bewust weggelaten. Het is “for all who love” dus op het moment dat je de ogen van het model wel ziet , geeft het een bepaald gevoel aan de kijker. Ze kijken geil naar je of vrolijk en dat interpreteer je dan met je gevoel over het festival.

Milkshake_FLAVIO_DEF-PRINT_A1Het lijkt alsof de grote namen gelijk in de rij stonden een handje te helpen voor de eerste editie van Milkshake. Erwin Olaf schoot de foto’s voor de posters van Milkshake 2012. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Ik hou van z’n werk en we waren super blij dat hij wilde participeren. We hadden het concept uitgelegd en hij wilde graag een steentje bijdragen en kon daar gelukkig ook tijd voor maken in zijn drukke agenda. Hij staat ook heel erg achter de hele filosofie.

Als je voor de volgende editie een fotograaf naar wens, nationaal of internationaal, mag kiezen. Wie zou je bellen?
Wouter van Gens en Alessandro Pisano, zonder twijfel. Zij zijn verantwoordelijk voor het artwork van vorig jaar én dit jaar. Ik vind dat ze het heel goed doen. Ze zijn nieuw en upcoming. Ze hebben veel technische kennis en een fijne smaak en manier van werken.

Dit jaar hebben jullie de poster boy en girls gescout via Facebook, waarom hebben jullie er voor gekozen social media een onderdeel te maken van de zoektocht?
We hebben een casting georganiseerd. De modellen werden gecast door de jury die bestond uit de twee fotografen, Willie Wartaal , Mayday en ikzelf. We keken of modellen fotogeniek waren, of ze het totaalplaatje hadden en ik keek met name of ze ook nog de gedachtegang nastreven. Je moet niet komen omdat je model wilt worden of omdat je je kop in de stad wilt zien hangen.  Je moet het Milkshake gevoel een beetje snappen. De reden om Facebook er bij te betrekken is simpel; het is “For all who love”. Het publiek mag hun stem laten horen!

Milkshake_ORNELLA_DEF01_A1Over een paar maandjes is het zo ver; Milkshake festival 2014, wat kunnen we verwachten?
We hebben dit jaar een toffe line-up staan met hoogvliegers als Miss Kittin, Todd Terry en Bob Sinclar. Er komt een heel hysterische tranny-train! Ja echt! De posters verklapte dit al een beetje (voor de oplettende kijker).  Ook kun je je bikinilijn laten waxen en je laten opdoffen in de beauty area. Er staat nog heel veel in optie maar een ding kan ik beloven; het wordt best wel over de top!

Stel je kunt bellen wie je wilt voor het volgende Milkshake festival, niemand zegt nee; wie kunnen we verwachten in de line-up?
Ik zou Madonna, George Michael & Beyoncé boeken! Zonder twijfel. En als we dan toch bezig zijn, doe ook maar Grace Jones en Outkast! Daarnaast zou ik RuPaul inhuren om zijn dragrace bij ons te doen!

Waar is Milkshake festival over 10 jaar?
Waar niet? We krijgen al vraag van andere landen en we hebben in 29 landen tickets verkocht. We hebben tickets in Mexico, Australië, Amerika en Singapore verkocht. Het lijkt me te gek om het internationaal door te voeren. We mogen wel iets meer open minded worden. Ik ben geen wereldverbeteraar. Maar ik vind het te gek om mijn gedachtegang over te brengen. Doormiddel van dance, feest en alles er omheen breng je mensen samen. Dat is mijn missie met Milkshake Festival!

Meer informatie over Milkshake festival? Tickets kopen? Dat kan allemaal op www.milkshakefestival.nl

Fotografie & Post Productie: Wouter Van Gens en Alessandro Pisano.

Reageren