Clean interview: Maikel van Heessel

Maikel van Heessel, een naam die je nog vaker gaat horen. Het is de naam van een opkomende fotograaf uit het Brabantse Veghel. Eerder werkte Clean al samen met deze fotograaf om heerlijke kiekjes vast te leggen. Deze keer kroop de fotograaf achter zijn lens vandaan om eens te gaan zitten voor een vragenuurtje. Wij vroegen alles wat we wilden weten. Benieuwd naar zijn favoriete land, nieuwkomer en inspiratiebronnen? Lezen dan.

BRITT-3Wie is Maikel van Heessel als fotograaf in drie woorden?
Minimalistisch, creatief en ruimdenkend.

Wanneer pakte je voor het eerst een camera op?
Dat is al heel lang geleden! Ik was denk ik een jaar of zes toen ik voor het eerst een camera oppakte. Niet eens perse om foto’s te maken, maar vooral door de lens kijken; zoekend naar mooie beelden. Bij mijn opa en oma hadden ze altijd camera’s in huis waar ik mee speelde. Ook als ik buiten ging spelen was ik altijd degene die even stil stond om op een bepaalde manier zijn ogen dicht te knijpen; alsof ik een moment wilde vastleggen.

Wanneer wist je dat je fotograaf wilde worden?
Dit kwam pas op een veel latere leeftijd. Op mijn 18e ging ik studeren aan de Sint Lucas, waar ik styling en interieur studeerde. Fotografie was daar een onderdeel van mijn vakkenpakket. Dat ene uurtje in de week wist me al heel erg te boeien en ik raakte steeds meer geïnteresseerd in het vak. Toch koos ik ervoor verder te studeren als grafisch vormgever. Die studie stopte ik vroegtijdig en besloot een jaar te gaan werken. Uiteindelijk ben ik gaan studeren voor fotograaf in Den Bosch op het Koning Willen 1 college. Deze studie heb ik netjes afgemaakt.

Zijn de elementen van je vorige studies, interieur en vormgeving, terug te zien in je fotografie?
Het is niet iets waar ik bewust mee bezig ben maar toch denk ik wel dat je het kunt zien. Interieur heb ik wel eens gedaan, al vind ik architectuur een stuk interessanter.

Jolien2!Wat maakt jouw fotografie beter dan die van een ander?
Ik denk dat dit begint bij mijzelf als fotograaf. Ik kan heel goed met de klant meedenken waardoor je samen tot het beste resultaat komt. Soms ook verrassende nieuwe ideeën waar de klant zelf niet aan had gedacht. Dit zie je terug in mijn fotografie; het is een totaalplaatje waarin alles klopt voor zowel mij als fotograaf als de klant.

Een van mijn andere kenmerken is het minimalistische in mijn foto’s. Ik vind het mooi als je bij een foto lang kunt stilstaan, er lang naar kan kijken. Mijn portret foto’s zijn bijvoorbeeld altijd heel ‘simpel’. Gewoon een witte of zwarte achtergrond met de persoon als zichzelf ervoor. Ik vraag niet om gekke poses of zo maar laat de persoon zijn wie hij is. Wanneer je naar een portret foto kijkt moet je een stukje van die persoon mee kunnen nemen.

Naar welke fotograaf kijk jij op als je grote voorbeeld?
De fotografen die mij inspireren zijn Richard Avedon, Dirk Braeckman en Sanne Sannes.

Elke fotograaf heeft een inspiratiebron, wat is die van jou?
Dat is voor mij muziek. Wanneer ik naar muziek luister maak ik daar gelijk een beeld bij. Bijvoorbeeld een vriend in een bepaalde omgeving of houding die bij de muziek past. Ik ben dan ook niet bang dat mijn inspiratie ooit opgaat; muziek is er altijd en zal altijd blijven bestaan.

Je werk is heel uiteenlopend van commerciële fotografie tot mooie landschappen, waar ligt je passie?
Ik denk dat mijn passie ligt in het combineren van deze twee. Het is natuurlijk geweldig wanneer je landschappen commercieel kan inzetten. Maar als ik een keuze moet maken kies ik voor landschappen als passie. Je hebt uren de tijd om het perfecte plaatje te schieten. Daarnaast is het mooi om afhankelijk te zijn van de natuur i.v.m. zonlicht, bewolking enz.

Je krijgt een telefoontje van een grote platen maatschappij, je mag naar eigen wens een artiest uitkiezen om de volgende album hoes voor te schieten. Wie kies je?
Ik houdt zelf meer van de underground artiesten. Flume is wel een van mijn favorieten waar ik zeker voor zou willen schieten. Hij heeft zulke goede album hoesjes. Deze sluiten perfect aan bij de muziek, het klopt samen. Daarnaast vind ik XXYYXX en Disclosure ook heel tof!

CLOUDVoor welk tijdschrift wil je zeker hebben gewerkt voor je met pensioen gaat?
National Geographic. Daar hoef ik niet lang over na te denken! Zou super tof zijn om daarvoor te werken. Ik zou heel de wereld over gaan om mooie landschappen te fotograferen.

Clean geeft je een onbeperkt budget en modellenkeuze voor je volgende shoot, wat kunnen we verwachten?
Een onbeperkt budget? Poeh, even denken. Ik zou de eerste vlucht naar Tokyo nemen. Japan trekt mij heel erg, met name Tokyo dus. Ik zou een foto voor Clean maken van het beroemde drukke Shibuya kruispunt. En als ik dan toch een onbeperkt budget heb zou ik de foto vanuit de lucht maken. Echter niet specifiek alleen dat; ik zou Tokyo in beeld willen brengen op mijn manier. En de way of life daar. Een model hoeft niet perse, maar dan maak ik er een zonder en een met beroemd model of artiest. Als ik nog tijd over heb vlieg ik de wereld over voor een reeks landschappen.

Clean houdt van nieuw talent; wie moeten we in de gaten houden?
Moeilijke vraag, ik ben er nooit niet zo mee bezig. Sowieso zoek ik weinig inspiratie bij andere grote of nieuwe namen. Ik raak geïnspireerd door dingen die ik in het dagelijks leven tegenkom zoals advertenties of beelden in tijdschriften. Op muzikaal gebied kan ik je de naam SL8 geven. Houdt deze opkomende house DJ in de gaten!

Waar zien we Maikel over 15 jaar?
Ik ben niet iemand die doelen neer zet in het leven. Ik leef het leven en zie wel wat op mijn pad komt. Moeilijk dus om zo ver vooruit te kijken. Maar als ik hardop denk dan werk ik tegen die tijd voor National Geographic en woon ik in Tokyo!

www.fotografievanheessel.nl
Volg Maikel van Heessel op Facebook!

Reageren