Clean interview: KULT clothing

IMG_9796edit2Wat doe je als je je op een dag bedenkt dat je nét dat ene T-shirt wilt maar de winkels verkopen het niet? Juist! Je maakt er zelf een. Zo simpel kan de geboorte van een kledinglijn zijn. Sam White laat zien dat het kan. Hij verovert de wereld met zijn KULT clothing. Na een mailtje van de stylist van Miley Cyrus lijkt niets hem meer te stoppen. Maak kennis met het brein achter het merk waar je van gaat houden.

Wanneer had je besloten dat je KULT Clothing wilde gaan opzetten? En nog belangrijker; waarom?
In eerste instantie was het eigenlijk geen bewuste keuze. Ik had simpelweg een T-shirt gemaakt om zelf te dragen. Dit is al lang geleden in maart 2011. Ik gebruikte het standaard “T-shirt transfer” printpapier om een zwart kruis op een T-shirt te maken. Uiteraard uploadde ik een foto van mezelf met dit T-shirt op mijn social media. Ze explodeerde! Iedereen bleef maar vragen waar ik de kleding had gekocht. Ik wist niet precies wat ik moest zeggen dus bleef ik maar vertellen dat ik ze alleen maak voor mezelf. Maar op een dag kwam mijn business brein opzetten en bedacht ik me dat ik hier serieus geld mee kan verdienen. Ik heb altijd al interesse gehad in de fashion industrie en kleding ontwerpen. Ik dacht echter dat er niet veel geld mee te verdienen was. Ik was dus alleen bezig met ontwerpen voor mijn familie en vrienden. Dit heeft me wel de motivatie gegeven het bedrijf op te starten. Mijn hobby is dus in mijn werk veranderd. Hierdoor voelt het ook allemaal als een natuurlijk proces. Het voelt als mijn tweede huid inplaats van dat ik het merk forceer naar iets wat het niet is. Het is geboren met één T-shirt en een idee. Vanuit daar is het avontuur voor KULT begonnen.

Waar staat KULT voor?
De naam zelf heeft geen specifieke betekenis. KULT staat voor anti-censorship. Ik wilde een conceptueel idee bedenken voor het releasen van mijn tweede collectie. Ik besefte mezelf dat ik niet het volgende “Streetwear” merk wilde worden. Iedereen benoemd zijn kleding tegenwoordig zo, ik wilde anders zijn. Door het simpel te houden met shockerende teksten en prints bedacht ik me dat dit een goed concept was om omheen te bouwen. Ik vind het leuk om de reactie van mensen te zien. Zeker wanneer ik een meer riskant kledingstuk uitbreng.

IMG_9219edit

Wat inspireert jou om een designer te zijn?
In plaats van het voor de hand liggende antwoord te geven over “Wie” mij inspireert hou ik het simpel door te zeggen dat het “dagelijkse leven” mij inspireert. Het klinkt misschien cliché maar het dagelijkse leven speelt een grote rol in het bedenken van de nieuwe collecties. Ik kom op de beste ideeën door te wandelen door mijn eigen stad of gewoon TV te kijken. Het oversekste en commerciële publiek maken het vrij makkelijk om met goede, effectieve ideeën te komen.

KULT groeit enorm snel, niet alleen in de UK maar over de hele wereld, al grote plannen voor KULT waar we van moeten weten?
Bedankt! Dankzij de snelle groei kun je met name verwachten dat er meer producten gaan komen en meer diversiteit. Er zijn ambities om een zwemkleding collectie te maken, die hopelijk waar wordt in zomer 2015. Daarnaast vind ik het tof om te gaan rondtouren met KULT, bijvoorbeeld naar muziek festivals. Dit is slechts een kwestie van tijd denk ik!

Sommige van de prints bevatten explicit en grof taalgebruik; al ooit in de problemen gekomen hiermee?
Juist het tegenovergestelde – toen ik begon met met kledinglijn was het de enige in deze grote en lokaliteit met zulke simpele en expliciete ontwerpen. Het heeft ervoor gezorgd dat mijn merk zo snel is gegroeid. Ik kon de aanvraag zelfs niet bijhouden; en af en toe nog steeds niet! Ondertussen ben ik uiteraard niet meer de enige die met dit concept werkt. Er is een goede markt voor op dit moment.

IMG_9446edit

Je mag een vrouwelijk- en een mannelijk model/artiest kiezen om KULT te dragen, wie zou je kiezen?
Taylor Momsen en Francisco Lachowski. Zonder twijfel!

Je mag samenwerken met een fotograaf naar eigen keuze voor je volgende lookbook. Wie is de gelukkige?
Nick Knight! Ik weet zeker dat we samen een compleet origineel concept kunnen opzetten voor de fotoshoot. Ik kan geen enkele grenzen bedenken wanneer je met iemand zo goed mag werken.

We geven je een onbeperkt budget en alle tijd om je volgende collectie te ontwerpen. Wat kunnen we verwachten van deze collectie?
Onbeperkt budget? Now we’re talking! Je zal nooit meer geld willen sparen na het zien van deze collectie. Een complete zwemkleding lijn (bikinis, bodysuits, zwembroeken, trunks), de introductie van verschillende nieuwe modellen en stoffen voor T-shirts, de klassieke “edgy” prints, een denim collectie – met om te beginnen broeken in drie modellen met verschillende washes, jumpers, flanellen blouses, jurken, accessoires (riemen, petten, shawls, telefoon hoesjes, sieraden) en als laatste formele-kleding. Dit laatste hou ik overigens nog even stil. Ik ben er momenteel mee aan het werk en het wordt totaal iets anders dan wat je nu denkt. Dus, zoek een goede investeerder voor me en je krijgt alles wat ik zojuist heb benoemd!

Website, Instagram en Facebook.

IMG_9162edit IMG_9530edit

Reageren