Clean interview: Kris Micallef

Malta is een gelukkig eiland. Het is namelijk in het bezit van de mega getalenteerde fotograaf Kris Micallef. Deze fotograaf schiet de mooiste beelden die je je kunt bedenken. En niet alleen dat, hij onderscheid zich door zijn prachtige onderwater fotografie. Ja dat lees je goed, Kris neemt zijn modellen mee voor een duik. Clean bedacht zich geen seconde en maakte de jonge creatieveling klaar voor zijn volgende duik door hem de kleren van zijn lijf te vragen. We vragen hem uiteraard over zijn unieke locaties, wie zijn favoriete modellen zijn en zijn hechte band met Nederland! 

Wie is Kris Micallef in vijf woorden?
Creatief, fun, experimenterend, avontuurlijk en ambitieus.

Wat was je inspiratie en motivatie om de camera voor de eerste keer op te pakken?
Als sinds ik een kleine jongen was is het portretteren van de mens mijn favoriete onderwerp. Het begon allemaal toen ik ongeveer zes jaar was met potloden. Later ontdekte ik echter dat fotograferen mijn passie is. Ik ben gefascineerd in de schoonheid van het menselijk lichaam en de oneindig veel mogelijkheden om deze fotografisch vast te leggen. Ik hou ervan het onderwerp te mengen met de omgeving – of het nou een gebouw, landschap of zelfs onderwater is.

Als je naar jezelf kijkt als beginnend fotograaf en nu, in welke aspecten ben je gegroeid?
Ik ben gegroeid in verschillende aspecten – Ik heb geleerd om verschillende vormen van schoonheid te waarderen. Wat in mijn ogen mooi is hoeft zo voor een ander niet te zijn en andersom uiteraard hetzelfde. Fotografie heeft veel deuren geopend in mijn carrière. Ik heb veel internationale opdrachten gedaan en heb mijn werk in verschillende plaatsen tentoongesteld waaronder Nederland (Maastricht), Frankrijk (Saint-Tropez), Spanje (Barcelona & Marbella), Ukraine (Kiev), België (Brussel), Gibraltar en Palestine (Jeruzalem). Ik ben heel ambitieus en werk hard aan alles wat ik doe. De volgende stap in mijn carrière gaat me helpen te blijven groeien. Ik ben momenteel druk met een project genaamd REGNVM dat bestaat uit een expositie en mijn eerste fotoboek. Dit helpt me te groeien als artiest.

Hoe zou je je eigen fotografie beschrijven aan iemand die niet bekend is met je werk? Als je hier één beeld bij mag laten zien, welke zou je kiezen?
Ik zou zeggen dat mijn doel is om het onderwerp of de persoon in een bepaalde manier vast te leggen in verband met de omgeving en een gevoel. Ik denk dat onderstaande foto dat perfect in beeld brengt.

UNDRWTR

Je hebt editorials geschoten voor magazines als Fucking Young!, Coitus en nog veel meer. Voor welk tijdschrift heb je nog niet gewerkt maar zou je wel heel graag willen werken?
Mijn werk is gepubliceerd in de volgende tijdschriften: Vamp Magazine (MT), IN Magazine (AE), Coitus Magazine (UK), FM Magazine (MT), Money Magazine (MT), Make-up Artist Magazine (US) om er een paar op te noemen. Hier wil ik er nog veel meer aan toe voegen: Acne Paper, Dazed & Confused, V Magazine, POP Magazine, i-D, Harper’s Bazaar… en de lijst gaat door en door.

Je schiet heel veel mooie fashion editorials. Daarnaast zien we veel prachtige lege ruimtes en landschappen in je fotografie. Wat heeft je voorkeur; werken met een model of lege ruimtes?
Mijn liefde voor het fotograferen van lege verlaten ruimtes is waarschijnlijk even groot als mijn liefde voor het werken met modellen. Ik hou van de opwinding wanneer je een oude ruimte inloopt. Ze hebben een verhaal te vertellen dat het vastleggen waard is.

Je hebt samengewerkt met FASHIONCLASH Maastricht en hebt zelfs ons land ervoor bezocht. Kun je ons meer over deze samenwerking vertellen en hoe je het hebt ervaren?
FASHIONCLASH is zonder twijfel het meest eigentijdse en creatieve project waar ik ooit mee heb samengewerkt. Het evenement werd in een fantastisch warenhuis gehouden dat was omgetoverd tot een ruimte waar modeshows konden worden gehouden en functioneerde als expositieruimte. Er waren andere fotografen, mode designers en artiesten die samenwerkte aan het project. Deelnemers kwamen van over heel Europa en dat was wat het een zo’n unieke ervaring maakte. Ik heb kunst en fashion door verschillende artiesten gezien allemaal in één dak in slechts een paar dagen. Ik ben verliefd geworden op Maastricht en de Nederlandse jongens en meiden. Ik vind Holland heel jong en creatief!

Je expositie UNDRWTR was te zien tijdens FASHIONCLASH in 2012. We zijn helemaal verliefd op deze foto’s, zo mooi! Hoe ben je bij dit concept gekomen?
UNDRWTR was mijn eerste ervaring met onderwater fotografie. Het bleek een grote verrassing te zijn toen ik door de foto’s bladerde en besloot er een serie van te maken. Ze zijn uiteindelijk op de expositie muren van FASHIONCLASH en Kyey (Ukraine) beland.

brian-geradts-kris-micallef-fashion-photography-malta-02

Benoem drie van je favoriete modellen waar je ooit mee hebt gewerkt.
Chanelle Muscat (models.com.mt), Macram Borg (somanagement.eu) en Kristen Buhagiar (somanagement.eu).

Daarnaast zijn we nieuwsgierig naar de modellen waarmee je zeker nog een keer wilt werken.
Grrr zoveel! Marlon Texeira, River Viperi, Aaron Frew, Emma Watson, Kate Moss en Naomi Campbell.

Als je de albumhoes van een artiest, levend of dood, zo mogen schieten; wie zou je kiezen?
Grace Jones.

4-Kris-Micallef-Nawie-Kuiper-03

We geven je een onbeperkt budget voor je volgende fotoshoot. Wat kunnen we verwachten van deze shoot?
Het ondenkbare.

Clean ontmoet je nog eens over tien jaar, wat hoop je ons te kunnen vertellen tegen die tijd?
Over tien jaar ben ik 35. Ik hoop dat ik Clean tegen die tijd kan vertellen dat ik nog veel meer van mijn doelen heb bereikt als een fotograaf en nog hard werk aan nieuwe projecten. P.S. Ik hoop Clean voor die tijd al in Malta te zien!

www.krismicallef.com
Volg Kris op Facebook!

Kris-Micallef-Bregje-Cox-05

Reageren