Clean interview: Joshua Walter

Nederland mag trots zijn op Joshua Walter. Met zijn project Night Visions is hij de eerste Nederlandse dance artiest met een visuele album. Met deze titel op zijn naam vond Clean het de hoogste tijd om hem een bezoekje te brengen. Met onze wegwerpcamera op zak en vragenlijst bij de hand wilden we alles weten van deze alleskunner. Ontdek wat zijn favoriete Michael Jackson video is, waarom hij Taylor Swift waardeert en natuurlijk of de toekomst ons nog veel meer Joshua zal gaan brengen!

Joshua-1De afgelopen dagen, weken zijn mega hectisch en druk voor je geweest. Weer een beetje tot rust gekomen?
Op een schaal van 1 tot 10 ben ik misschien terug gezakt naar een 8, maar “tot rust gekomen” durf ik het niet helemaal te noemen. Ik denk überhaupt dat er niet echt rust bestaat voor een work-a-holic. Maar ik ben wel weer geland na de hectiek rondom de release. De weken in de aanloop naar de grote avond waren non stop en nu kan ik eindelijk met iets meer afstand kijken naar het geheel. Maar eigenlijk begint het nu allemaal pas, want nu moet de wereld de muziek gaan ontdekken. Ik heb zo’n vermoeden dat die 10 binnenkort weer in zicht is. 

Zover ik heb gezien ben je overspoeld met positieve reacties, dat moet mega tof zijn. Toch vragen wij ons af; wat is de vreemdste feedback die je hebt gekregen op Night Visions?
Vreemdste feedback? Haha eigenlijk was er geen hele vreemde feedback op het album. Misschien durven mensen dat niet te zeggen?

Ineens heb je de titel “eerste Nederlandse dance artiest met visueel album” op je naam staan. Hoe voelt dat?
Als ik eerlijk ben is dat niet iets waar ik heel erg mee bezig ben. Voor mij was het heel erg logisch om een visueel album te maken en ik kwam er later pas achter dat ik daarmee de eerste was van Nederland. Eigenlijk hoop ik vooral dat ik niet de laatste artiest ben die een visueel album uitbrengt en dat andere zich nu op dit soort projecten gaan storten. Zeker als ze gebruiken maken van het internet en de mogelijkheid om met andere creatieven samen te werken zowel in Nederland als ver daar buiten.

Joshua-2Hoewel jij de eerste in jouw genre en land bent met een visueel album zijn er ongetwijfeld artiesten die je hebben geïnspireerd dit te doen, wie of wat was je grootste inspiratiebron Night Visions te maken?
In mijn ogen is dat absoluut Michael Jackson! Ook al heeft hij nooit een officieel visueel album uitgebracht was hij een van de eerste personen die de videoclip tot een kunstvorm wist om te vormen. Zijn videoclips waren minifilms en zijn nu nog steeds extreem sterk en inspirerend. Check vooral “Who Is It” want deze clip, geregisseerd door David Fincher, is toch best wel legendarisch.

Nu jij, Anouk en Beyoncé een visueel album gemeen hebben. Wordt het niet eens tijd voor een samenwerking?
Hoewel ik dat te gek zou vinden, zou ik er toch liever voor kiezen om met grote filmmakers aan de slag te gaan en die te combineren met jong talent. Jonge mensen die nu keihard knokken om gezien en gehoord te worden en die samenbrengen met de grootste namen op het gebied van film en geluid, dat zie ik pas echt als een droomsamenwerking. Als Beyoncé en Anouk daaraan mee willen helpen… dan zeg ik zeker geen nee!

Het visueel album is er en iedereen kan er van gaan genieten. Wat kunnen we de komende tijd van jouw verwachten? Staat er al een nieuw project in de planning?
Momenteel ben ik alweer druk in de studio met de nieuwe singles. Er zijn er al een aantal geschreven maar binnenkort starten ook weer nieuwe schrijfsessies. Er hangen weer veel ideeën in de lucht. Verder heb ik een heel mooi te gek plan als opvolger van het visuele album, maar daar heb ik nog wel even voor nodig. Daar kan en mag ik je dus nog niets over vertellen. Ik kan niet wachten tot ik dit eindelijk de wereld in mag sturen.

Joshua-4Je mag drie dingen in de wereld veranderen. Hoe zou jij voor iedereen “the amazing life” creëren?
“Amazing Life” gaat over het verstoppen van jezelf achter leugens, je verschuilen in je comfort zone en niet durven verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Dit leven wat je nu hebt, heb je maar een keer. Niemand is er verantwoordelijk voor behalve jijzelf. Als je iets verandert wil zien, dan zal je daar zelf de eerste stap voor moeten zetten. Ik kan het niet voor anderen doen, maar ik wil ze er wel bij helpen. Net zoals mensen dat bij mij hebben gedaan.

Frozen zou een stuk beter zijn met jouw “Let It Go” als titelsong. Denk je niet?
Hahaha Wauw… wat een compliment. Ik ben sowieso onwijs trots op mijn “Let It Go”. Als je je tweede single in New York City mag opnemen, in een studio pal naast de legendarische Studio54 dan kan het eigenlijk niet meer stuk. Maar als Idena Menzel morgen belt omdat ze mijn “Let It Go” wil inzingen, dan mag dat best wel hoor.

Voor je volgende project krijg je een onbeperkt budget van Clean, wat staat ons te wachten?
Dan bel ik David Fincher op om een muziekvideo te schieten, dan bouw ik een set die nog uitgebreider is dan de Moonraker set van James Bond en zorg ik ervoor dat de video ramvol bekende acteurs zit. Nee hoor… geef mij maar een beperkt budget, want dan hou ik me tenminste aan de regels.

Joshua-3Taylor Swift, Selena Gomez en Miley Cyrus willen alledrie een duet met je opnemen. Er kan er echter maar een de gelukkige zijn, wie kies je?
Taylor Swift! Ze zal misschien niet altijd zo overkomen, maar volgens mij weet deze mevrouw precies waar ze mee bezig is. Daarnaast is de “Blank Space” videoclip toch wel een klein juweeltje. Bekijk deze trouwens eens zonder geluid. Dan zie je ineens het verhaal veel sterker naar voren komen en zie je pas echt hoe goed deze clip in elkaar zit.

Je mag met een producer, zanger/zangeres en rapper naar keuze samenwerken, wie krijgen het telefoontje?
Oh nee, ik wil helemaal geen keus maken. Mijn lijst van artiesten waar ik dolgraag mee wil werken is zo ontzettend lang. Maar een van die artiesten is Beth Ditto. Die vrouw is zo ontzettend tof en weet precies waar ze voor staat. Yes please!

Je mag Clean een nieuw talent aanraden, wie moeten we gaan beluisteren?
Dit is een hele makkelijke keus, namelijk Jerusa! Een van de meest hardwerkende vrouwen die ik ken, met een ongekend talent, een eigenzinnige sound die je keihard raakt en songs die binnenkomen. Check even haar clips op YouTube en zorg dat je haar een keer live ziet optreden. It’s worth it!

www.joshuawalter.com

Reageren