Clean interview: Jaimie Peeters

Begin dit jaar werd Clean verliefd. Verliefd op het “Girls at Home” project. Een fotografie project waarin vrouwen in huis worden gefotografeerd. Klinkt simpel, maar elke foto heeft iets puurs en een duidelijke ‘stempel’ en toch straalt het de identiteit van het model uit. In alle nieuwsgierigheid zijn we gelijk op zoek gegaan naar de man achter dit project. Jaimie Peeters, een 37 jarige fotograaf uit Amsterdam die we graag aan jullie voorstellen. Clean sprak hem over zijn expo Black Inside en uiteraard het “Girls at Home” project.

Welke vijf woorden vertellen wie Jaimie Peeters is?
Perfectionist, tegenstrijdig, competitief, autodidact en dromer.

Onlangs heb je de expo Black Inside gepresenteerd in het Fashion Hotel Amsterdam. Kun je meer vertellen over de expo?
De expo is tot stand gekomen omdat het Fashion Hotel mij uitnodigde te exposeren. Het leek mij leuk om de expo een ludiek karakter mee te geven. Daarom heb ik Vive L’Homme benaderd. Zij hebben mijn foto’s geprint op hun mooie T-Shirts en er een lijn van gemaakt dat op de opening van mijn expo gelanceerd werd “Vive L’Homme x Jaimie Peeters”. De foto’s die aan de muur hangen zijn dan ook mijn foto’s die echt passen op een T-Shirt lijn, vandaar ook zwart wit gezien ik normaliter in kleur schiet.

Jaimie-Peeters-1

In je video portret door Wildhunt zeg je “het mooiste zou zijn als mensen naar huis gaan en lichtelijk opgewonden zijn.” Gelukt?
Haha volgens mij wel als ik sommige reacties mag geloven ; )

Ook vertel je in het filmpje te genieten van je vrijheid als kunstenaar “als mensen je werk niet tof vinden hebben ze pech”. Wie zijn de personen in jouw leven waar je stiekem toch heel graag de mening van wilt horen?
Alberto Moreu, Andrea Oliva, Jurgen Teller en sommige nederlandse fotografen die ik waardeer zoals Sander Dekker en Viviane Sassen. Hoewel geen van deze personen ooit hun mening hebben gedeeld over mijn werk ; )

Als je kijkt naar Jaimie Peeters tien jaar geleden en nu. In welke opzichten ben je gegroeid en waarin wil je nog verder groeien?
Ik ben 10 jaar een wereld rondreizende DJ geweest. In die tijd had ik een enorme innerlijke strijd tussen commercieel gaan voor geld of artistiek underground blijven. Dat commerciële heb ik geprobeerd maar het was niet ik. Ik merkte diezelfde strijd in fotografie, daarom heb ik heel veel moeite gehad mijn eigen identiteit te vinden. In al die jaren dat ik fotografeer heb ik die pas enkele maanden geleden voor mijn gevoel gevonden en is wederom verre van commercieel. Ik moet dat accepteren, dat ik dat ben ook al zou ik commercieel succes en faam willen, dit is blijkbaar mijn weg.

Wat ik nog moet leren is het verkopen van mijn werk. Langs galleries gaan, langs bladen, langs mensen wiens mening deuren openen. Ik ben daar heel slecht in.

Jaimie-Peeters-2

Clean houdt van het “Girls At Home” project. Hoe is dit project tot stand gekomen?
Eigenlijk plotseling. Ik wilde al heel lang een boek en expo maken maar telkens bleek het te moeilijk om genoeg kandidaten te vinden voor de thema’s die ik bedacht. Wel wilden steeds meer modellen shooten met mij wat vaak thuis gebeurde, bij hen of bij mij thuis. Die rauwe stijl is juist leuk en de modellen konden ook lekker rauw zijn. We shooten dan ook altijd met zijn tweetjes, het model en ik, gewoon rocken. Op een gegeven moment zag ik thuis een serie ontstaan van al die modellen die thuis geschoten worden. Het lijkt mij mooi om dat in een boek te verwerken en te exposeren. Vandaar dit project.

Kun je vertellen hoe een shoot verloopt voor het project? Voelt het nooit ongemakkelijk?
Heel verrassend genoeg verlopen deze shoots het fijnst. De modellen snappen wat ik wil overbrengen en gaan ervoor. Ik sta altijd versteld hoe de modellen zich helemaal geven met poses, gezichtsuitdrukkingen etc. Naakt komt in de serie ook vaak voor maar ik bespreek dat van tevoren heel duidelijk en simpel. “Mag naakt?” Ja of nee, either way daar doen we het mee. Niet zeuren of moeilijk doen. Maar de meeste weten dat ik wel van een edgy randje houd en veel modellen vinden dat zelf ook heel mooi dus wordt het gewoon een shoot feestje.

De foto’s in de serie hebben allemaal iets puurs en een duidelijke ‘Jaimie stempel’. Toch straalt elke foto de identiteit van het meisje uit. Magie?
Een groot compliment om dit zo te horen! Waarvoor dank! Ik denk dat het echt aan het model ligt. Omdat zij zich helemaal laten gaan komt de pure ik van het model naar buiten en dat fotografeer ik. Het is misschien wel enigszins aan mij te danken dat ik ervoor zorg dat ze zich fijn voelen en dat ik hen push om meer te geven. Maar uiteindelijk doet het model het zelf en ben ik er gewoon om dat moment vast te leggen.

Jaimie-Peeters-6

Staan er dames op je verlanglijstje voor het project?
Jazeker maar namen ga ik niet noemen ; )

Wij wachten in spanning op een “Boys At Home” variant. Zijn hier plannen voor?
Ik denk dat ik daar niet de juiste fotograaf voor ben omdat je toch enige seksuele spanning moet kunnen voelen. Gezien ik op vrouwen val zou ik denk ik heel wat sexy momenten missen als fotograaf. Wel vind ik het heel mooi om mannen in het sereniteit te fotografen, heel sober en strak, want dan zijn mannen zo veel mooier dan vrouwen.

www.jaimiepeeters.nl
thegirlsathomeproject.tumblr.com
Jaimie Peeters volgen? Like op Facebook en like het Girls at Home project.

Trackbacks

  1. TGAHP Boek | Clean

Reageren