Clean interview: Cain Q

Al ver voordat we Clean opstartte waren we fan. Zijn foto’s zijn de definitie van intimiteit. Naaktheid kwam nooit eerder zo dichtbij in zijn puurste vorm. Zijn werk is expliciet en ‘not safe for work’ maar dat neemt niet weg dat het pareltjes zijn. Clean introduceert je aan Cain Q. De fotograaf uit Spanje die je dagelijks de mooiste mannen voorschotelt. Hij verteld ons hoe hij de intieme momenten vastlegt, of hij ook met vrouwen wilt werken en wat hij zou doen met een onbeperkt budget.

Cain-Q-8Voel je vrij je te introduceren aan onze lezers.
Hi! Mijn naam is Cain Q. Ik ben Spaans en woon op het moment in Madrid. Ik houd van foto’s maken en mijn leven zou niets voorstellen zonder mijn camera en de momenten die ik ermee vastleg.

Hoe zou je jou fotografie uitleggen aan iemand die niet bekend is met jou werk in drie woorden?
De drie woorden zouden intimiteit, naaktheid en oprechtheid zijn.

 

Wat was je inspiratie en motivatie voor de eerste keer je camera op te pakken?
Toen ik een kind was wilde ik films maken. Ik heb er hard voor gewerkt, jarenlang. Ik was echter nooit tevreden met het resultaat. Op een dag vroeg mijn toenmalige vriend me foto’s van hem te maken voor zijn blog. Dat was het moment waarop ik ontdekte dat het juist bevroren plaatjes zijn waar ik vrolijk van word. Dat is hoe het begon, bijna per ongeluk.

Hoe ben je als fotograaf gegroeid de laatste tien jaar?
Mijn eerste stappen maakte ik door mijn instinct te volgen. Ik heb mezelf fotograferen aangeleerd. Tumblr is het platform geweest waar ik altijd mijn werk op heb geplaatst. Toen ik de goede reacties zag van mensen besloot ik lessen te volgen op de Universiteit in mijn thuisplaats Elche. Nu ben ik aan het werk met andere dingen rondom mijn fotografie. Misschien dat video de volgende stap wordt…

Cain-Q-4Wat is de grootste inspiratie voor jou als fotograaf?
Het zijn de intieme momenten die me inspireren. Ik houd ervan voor een model te zijn, misschien zelfs iemand die ik nog nooit eerder heb gezien. Het is aan mij de kunst om mezelf te laten verdwijnen, de jongen voor de camera te laten vergeten dat ik er ben. Zo vang ik de momenten die niemand kan zien. Als dit moment voorkomt in een fotoshoot veranderd het werk compleet, zelfs de energie in de kamer veranderd en dat is geweldig!

We zien veel naaktheid in je werk. Waarom is dit een van de belangrijkste punten die we terug zien in je foto?
Zoals ik bij de vorige vraag al antwoordde zijn het de intieme momenten die me inspireren. Het is een obsessie voor me de intimiteit vast te leggen. Ik ben nu ook aan een nieuw project aan het werken, Wasteland. Deze is veel meer expliciet en de naaktheid is te zien vanuit een andere invalshoek. Het staat dichter bij pornografie, maar vanuit mijn eigen oogpunt.

We kunnen ons voorstellen dat het ongemakkelijk kan zijn iemand die naakt is te schieten. Wat is de meest ongemakkelijke situatie waar je ooit in terecht bent gekomen?
Ik kan je vertellen dat ik een geweldige baan heb. Ik houd van foto’s nemen en ik houd van naakte mannen, dus dat maakt het heel gemakkelijk. Maar even serieus, een van de taken aan mij als fotograaf is het model op zijn gemak laten voelen. Vaak zijn het amateur modellen, wat het fijner en gemakkelijker maakt om samen te werken.

Cain-Q-7De meest ongemakkelijke situatie die ik ooit heb meegemaakt; op een shooting dag stond er ineens een oude man met een geweer op de locatie. Daar stonden we dan, twee naakte modellen en ik als fotograaf. Blijkbaar stonden we op privéterrein, gelukkig konden we gaan zonder problemen.

We zien altijd mannelijke modellen in je werk, waarom alleen mannen en geen vrouwen?
Ik heb altijd al willen werken met vrouwelijke modellen, ik heb alleen nog niet het juiste moment gehad. Daarnaast is het iets totaal anders voor me, ik denk niet dat ik het vrouwelijke lichaam kan begrijpen zoals ik dat doe met het mannelijke lichaam. Maar ik heb aan mezelf beloofd dat ik voor het eind van dit jaar een project met vrouwelijke modellen schiet.

We kunnen er niets aan doen, maar we vragen ons af “Waar haalt hij al deze knappe mannen vandaan?” Vertel eens.
De naam van mijn eerste project was #CainQshot. Dit omdat al de modellen jongens zijn van Twitter. Voor de meeste is het de eerste keer dat ze voor de camera staan. Misschien denk je dat dit niet fijn is, maar in tegendeel, het is super fijn om mee te werken. Ik vind het leuk om met verschillende types mannen te werken. Ik vind het tof om ze de ster van de dag te laten voelen of ze nou lang of kort, breed of smal zijn.

Cain-Q-9Je werk is geweldig maar verre van commercieel. Denk je er ooit over na meer mode en commerciële shoots te doen?
Dat zou ik geweldig vinden. Ik heb al eens geschoten voor een online magazine, Wear. Dit was een leuke ervaring. Ik bewonder Terry Richardson. Hij doet veel commercieel werk zonder zijn eigen stijl te verliezen. Op een dag wil ik dit ook doen. Wanneer je mijn foto ziet moet je denken “ja, deze is geschoten door Cain Q!”.

 

Een beroemdheid wil graag dat jij hem/haar fotografeert. Wie hoop je dat het zal zijn?
Jake Shears! Hij is perfect voor de foto’s die ik neem. Hij is knap en grappig, meer heb ik niet nodig.

We geven je een onbeperkt budget om een fotoshoot te doen. Wat kunnen we verwachten van deze shoot?
Een jacht  in het midden van de Indiase oceaan omringd door mooie kleine eilandjes. Als model wil ik graag Tony Ward die omringd wordt door mooie vrouwen en mannen naast het zwembad op de jacht.

Clean ontmoet je nog een keer over tien jaar, wat hoop je ons te kunnen vertellen dat moment?
Dat ik door de hele wereld heb gereisd met mijn foto’s. En dat ik even gelukkig ben als ik nu ben.

Meer Cain Q? Volg zijn Tumblr of bezoek zijn website www.cainq.com NSFW

Cain-Q-5

Reageren