Clean interview: Barry Marré

Clean heeft een verlanglijstje. Een verlanglijstje met namen die we graag willen interviewen. Een naam die bovenaan ons lijstje stond was Barry Marré. Deze Nederlandse fotograaf geeft ons alles wat we willen als we naar een foto kijken. Een foto van Barry is puur, rauw, laat emotie zien en geeft ons die heerlijke korrel. Om het plaatje compleet te maken worden we getrakteerd op een mooi model. Wanneer je als model voor Marré’s camera staat gaan de kleren gegarandeerd uit. Clean draait de rollen om en vraagt de Rotterdamse fotograaf de kleren van zijn lijf.

Barry-6Velen zijn natuurlijk al bekend met je werk, stel jezelf voor aan diegene die nog niet weten wie Barry Marré is.
Ik schiet graag plaatjes van mensen het liefst met ergens in de achtergrond een stopcontact of kabel.

Wanneer begon jouw avontuur als fotograaf?
Vrienden van mij dansten in clubs als Now&Wow, ik ging vaak mee met mijn camera en fotografeerde hun vooral backstage. De rauwe emotie was zo lekker om vast te leggen. Mensen laten alles los en vergeten dat ze gefotografeerd worden. Dit gebruik ik nog steeds veel in mijn fotografie. Ik probeer zo weinig mogelijk te regisseren om zo mensen helemaal vrij te laten in hun eigen wereld. Ik schiet het meeste tussen de houdingen door om de echte emotie te krijgen.

Dit avontuur is onlangs uitgebreid naar korte filmmaker. Wanneer begon het idee te spelen je foto’s in beweging, tot leven te brengen?
Beelden spreken voor mij heel erg, ik wilde daarin een stapje verder gaan door ze letterlijk te laten bewegen. Ik schiet vanuit een standpunt zoals ik naar het model kijk en fotografeer. In combinatie met de muziek die het filmpje ondersteunt zie je eigenlijk wat er in mijn hoofd omgaat. Voor de filmpjes werk ik samen met Remie van Os die de editing verzorgt van de filmpjes, dank daarvoor!

Wat is de volgende stap voor Barry Marré?
Binnenkort start ik met een nieuw project ‘Take Out Boys’. Ik ga een selectie van mijn werk verkopen, geprint op perspex, 10×15 in de kunstsupermarkt GROOS Rotterdam. Het idee erachter is dat je in de supermarkt een model meeneemt naar huis, in plaats van take out food. De prints zijn handzaam, makkelijk mee te nemen en neer te zetten of hangen. Collect them all!

Barry-9Verder heb ik vorig jaar in Parijs mogen exposeren wat een enorm avontuur was. Dit is me enorm bevallen en stap voor stap ben ik een nieuwe expo aan het voorbereiden. Het lijkt me interessant om verschillende beelden uit diverse series samen te brengen in een overzicht en de verbanden te zien. Wordt vervolgd!

Waar haal jij je inspiratie vandaan als fotograaf? En ben je nooit bang dat je inspiratie op raakt?
Overal! Maar vooral in combinatie met de modellen, stylisten etc. Het samenwerken met verschillende mensen brengt je naar een hoger niveau en haalt het beste uit je. Verder kijk ik veel om me heen en bewonder ik diverse collega’s. Je neemt altijd wel wat mee van wat je ziet. Dus nee, ik ben niet bang dat mijn inspiratie op raakt.

De foto’s die je door de jaren heen hebt gemaakt zijn ze zien over het hele internet. Hoe is het om uit het niets een door jou genomen foto tegen te komen? Hoe was het om de eerste keer je foto’s tegen te komen op internet?
Internet is een fantastisch podium geworden. Het maakt het makkelijker om je werk tentoon te stellen. Maar tegelijkertijd wordt het ook makkelijker voor andere om ermee aan de haal te gaan. Ik schrok me rot de eerste keer dat ik mijn foto’s op een Chinese modewebsite tegen kwam. Ik zie het als een compliment, fijn dat mensen je beelden mooi genoeg vinden om ze te plaatsen. Het is alleen jammer als ze gejat worden zonder credits te geven aan de fotograaf. Ik kwam laatst een foto tegen die als promo was gebruikt voor een Engels tijdschrift, die heb ik wel een vriendelijk mailtje gestuurd!

Barry-14Je hebt gewerkt met grote favorieten van ons zoals Vanity Teen, Issues en Fucking Young! en natuurlijk met Clean zelf. Welke tijdschriften staan nog op je verlanglijstje?
Aankomende maand sta ik in de Winq met acht pagina’s, daar ben ik heel blij mee. Ik zou graag voor de I-D willen schieten. Ik vind Engelse tijdschriften sowieso erg prettig, lekker rauw en eigen. Daarnaast zou ik graag voor Boys by Girls willen schieten maar helaas, ik ben geen meisje!

In je fotoshoots zien we vaak modellen die uit de kleren gaan. Welk model wil je zeker nog uit de kleren krijgen voor de lens?
Haha, ja klopt. Ik merk dat letterlijk hoe meer bloot, hoe meer je de echte emotie krijgt. Verder vind ik de lijnen in het lichaam altijd zo mooi, kleding kan dat zo bedekken. Ik zou graag Andrej Pejic willen fotograferen. Ik vind zijn gezicht zo mooi en hij is zo androgeen, het lijkt altijd of hij zweeft op foto’s, zo ongrijpbaar.

Je fotografeerde al de Nederlandse zangeres Ming’s Pretty Heroes. Welke zanger/zangeres wil je nog graag op de foto zetten en waarom?
Ik wil alleen maar Meer Ming! We hebben onlangs weer een shoot gedaan. Ming is zo fijn om te fotograferen en een goede vriendin dus altijd erg gezellig! Ze heeft zo’n mooi, eigen gezicht en beweegt zo sierlijk dat het elke keer ‘spot on’ is! Buiten Ming zou ik Robyn graag willen fotograferen. Lijkt me wel een fijne shoot worden. Adam Levine van Maroon 5 zou ik ook niet wegsturen.

Barry-16Alle fotografen hebben het; dat ene droomplaatje in je hoofd die je nog steeds moet vastleggen. Wat is jouw droomfotoshoot?
Ik hoop ‘m binnenkort te doen, en dan op naar een nieuwe droomshoot. Maar eerst beginnen bij de eerste; het lijkt me fijn om ’s nachts vanuit een auto te fotograferen, door de vooruit en de koplampen gericht op het model. Zwart-wit, rauw, korrelig met veel contrast… lekker!

Je mag onze lezers voorstellen aan een aankomend fotografie talent, een nieuw model en de beste nieuwkomer in de muziek. Aan wie stel je ons voor?
Wow moeilijk, er zijn zoveel lieve mensen die hard werken en erkenning verdienen! Maar ik moet keuzes maken. Ik werk graag samen met modellenbureau Alpha Male Model Management. Zij weten altijd de juiste jongens te scouten die de perfecte toon in een beeld kunnen neerzetten. Qua muziek, ik kan niet stoppen met luisteren naar Matt Simons. Qua fotografie heeft Clean mij voorgesteld aan Prins de Vos, erg mooi! Ik ben fan!

www.barrymarre.com

Reageren