Clean interview: Ada + Nik

Dit jaar was de lancering van Ada + Nik. Een heerlijk, mooi, stijlvol nieuw mannenmerk waarover we je eerder al meer vertelde. Nou kan Clean je een heel leuk verhaal vertellen over hoe het merk is ontstaan en waar het voor staat maar wij denken dat Ada en Nik dat nét iets beter kunnen. We geven het woord aan het getalenteerde duo en laten ze vertellen over hun samenwerking, hun soloprojecten en welke tienerster ze graag in hun kleding zouden stoppen. Maak kennis met Ada + Nik.

476490_254627161348387_1861895272_oVrouwen eerst, Ada vertel eens wanneer kwam je er voor het eerst achter dat je een passie had voor mode?
Toen ik nog heel jong was, een jaar of zes, ontdekte ik de Vogue magazine toen ik in de supermarkt was met mijn moeder. Ik sloeg het blad open om er in te kijken en wilde hem niet terug zetten. Mijn moeder was niet van plan een mode tijdschrift te kopen voor zo’n jong meisje. Ik deed wat elk kind zou doen; ik ben op de vloer gaan liggen en heb net zo lang geschreeuwd tot ze het voor me kocht. Ik ga niet meer op de vloer liggen schreeuwen maar het level van mijn passie is altijd hetzelfde gebleven.

Je catwalk debuut was in 2009, kun je het verschil beschrijven tussen het gevoel vijf minuten voor de show toen en nu?
Vijf miniten voor de show voel ik me altijd hetzelfde “Out of control excitement!!” Ik had verwacht dat dit zou veranderen met de tijd maar dat is niet zo. Ik heb hetzelfde gevoel wanneer ik mensen een film laat zien die ik heb gemaakt, als ik met studenten praat, als ik een opdracht aflever of aflever bij een winkel. Ik vind het gewoon super om het moment te zien waar dromen werkelijkheid worden, wanneer ze langs me gaan de grote wereld in.

Het is geweldig om te zien hoe je illustraties combineert in je collecties. Wij vragen ons af wat je eerste liefde was; illustraties maken of kleding ontwerpen? Wanneer ben je begonnen met deze twee combineren?
Als kind was ik heel erg geïnteresseerd in silhouetten en vormen, ik hield van origami. Toen ik begon met mijn eigen stijl ontwikkelen was ik een tiener. Het kreeg echt vorm toen ik mijn kunst propedeuse deed op Kingston. Ik denk dat ik vanuit daar mijn illustraties ben gaan samenbrengen met mijn silhouetten.  Binnen mijn womenswear collectie is het mijn grootste wens mijn expressie en passie voor bedreigde diersoorten en het milieu te laten zien doormiddel van mooie illustraties. Deze komen terug in de prints, borduurwerk en decoratie. Ik wil de verbeelding en zintuigen van de vrouwelijke vorm verbinden.

Het Ada + Nik print proces is anders. Nik en ik werkten samen onze ideeën uit. Het concept van de print is meer een reflectie van het beleven van het mannelijk lichaam. Ik hou van onze SS14 print omdat we fotografie hebben gebruikt om de ontmoeting tussen kracht en breekbaarheid visueel uit te beelden.

Als we je een onbeperkt budget voor je volgende collectie zouden geven, wat kunnen we er dan van verwachten?
Onbeperkt? Als we een onbeperkt budget zouden hebben kun je alles verwachten! Van een 3D print tot een shirt die je rekeningen voor je doet terwijl je zelf een cocktail drinkt. We zullen onbeperkt zijn met het aantal ideeën, dat weet ik zeker. Met SS14 denk ik dat we goed hebben geintroduceerd wie we zijn, de Ada + Nik man is een moderne Gladiator. Een “Game Of Thrones” mentaliteit met een hyper modern luxe randje. Ons Greco Roman Punk karakter is onbeschaamd mannelijk en seksueel en dit concept wordt zeker doorgetrokken in de volgende collectie.

475092_254627194681717_1490662163_oEn jij Nik; vertel ons eens jou eerste aanraking met mode?
Als ik er nu naar terug kijk; ik had als kind wat je noemt een ‘unieke’ stijl. Ik zag er niet uit, ik experimenteerde graag met alle maten. Al was het een oversized broek die ik over de grond sleepte en alle regen van de grond opnam. Sinds die tijd is het geëvalueerd in iets wat meer identiteit laat zien en herkenbaar is. De laatste jaren heb ik het geluk gehad met grote namen binnen de industrie te mogen werken waardoor mijn public personage is gegroeid, mijn look is meer en meer gevormd.

Mensen houden van je, dat is duidelijk. Veel mensen weten waarschijnlijk niet eens hoe hard je werkt. Kun je ons meenemen door een Nik Thakkar werkdag?
Wow, dankjewel! Ik wil niet graag die persoon zijn die opschept over hoe hard en veel die werkt. Binnen de, ongeveer, 6 jaar die ik in de industrie actief ben heb ik het gevoel dat ik het dubbele heb gedaan als ik naar de resultaten kijk. Het lijken 12 jaar ervaring, maar datzelfde geldt voor iedereen naar wie ik opkijk. Neem bijvoorbeeld Karl Lagerfield, hij zei eens “My thing is to work more than the others to show them how useless they are.”

Geen een dag is dezelfde als de ander. Het kan een dag in de studio zijn, op de set van een fotoshoot, kantoor werk doen op mijn laptop in de Eurostar of in de sportschool op mijn iPhone. Ik verspreid werk over de hele dag, soms ben ik om 5 uur s’ochtends al op omdat ik vaak heel de dag zonder computer toegang zit.

Dit jaar was je een van de juryleden bij Fashion One (Sky), hoe was de ervaring om van een blogger naar een televisie personaliteit te gaan?
Ik beschrijf mezelf nooit als een blogger. KARL IS MY UNKLE is slechts een van mijn digitale platformen waar ik originele inhoud combineer met huidige nieuwtjes. Het is populair vanwege mijn smaak en talent om pop cultuur te laten zien die mensen blijkbaar waarderen. Positieve energie die ik meng met mijn creativiteit die ik deel met de lezers. Om dit naar het televisiescherm te nemen was een geweldige ervaring. Ik heb TV werk gedaan met MTV, Sky en BBC en het is zeker iets wat ik wil blijven doen. Ik gebruik het als een alternatief platform, en ik zal er niet over liegen; ik houdt er van voor de camera te staan!

Je bent letterlijk overal; achter je laptop, op televisie, voor de camera, in de ontwerp ruimte. Is er iets wat je niet kunt maar heel graag zou willen?
Ik ben een klassiek getraind pianist en vocalist en zou het super vinden originele muziek te maken zoals Jean Paul Gaultier deed met “How To Do That”, ook al ontkent hij dit feit! Maar even serieus, ik werk veel met goede artiesten als Zebra Katz, VV Brown, Karin Park en Natalia Kills. Ik ben laatst zelfs benaderd door een MEGA MEGA grote popster, dus mijn betrokkenheid met de muziekindustrie zal er altijd blijven.

Wat ik ook graag zou willen doen is een film regisseren. Ik heb de visie, het is slechts een kwestie van tijd vinden.

ADA-+-NIK-NIK-THAKKAR-ADA-ZANDITON-CAMPAIGN-IMAGE-3Laten we het over Ada + Nik hebben. Wie kwam met het idee samen te werken? Kunnen jullie vertellen hoe Ada + Nik is geworden tot wat het nu is?
Het gebeurde eigenlijk natuurlijk. Ada en ik hebben elkaars werk altijd bewonderd door de jaren heen, dus wanneer een mannencollectie maken ter sprake kwam voelde het als iets ‘normaals’ om dit samen te doen. In januari waren we samen uiteten en ik vroeg Ada wanneer ze haar eerste mannencollectie zou gaan maken, waarop haar antwoord was “wanneer jij het met me doet”. De rest is geschiedenis.

Op creatief gebied zijn onze gedachtes helemaal hetzelfde en ook altijd geweest gedurende dit avontuur. Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe super dit is- om met een persoon dezelfde visie te mogen delen voor iets. Ik heb dit nooit eerder met iemand gehad. We zijn nog in een vroeg stadium, dus we zijn vereerd dat er nu al zo’n goede en positieve reacties komen van de industrie en onze fans.

De lancering van het merk kon niet groter zijn. De film ging in première op Hunger en de collectie maakte zijn debuut tijdens London Collections: Men. Heb je er al over nagedacht hoe je de volgende collectie in première laat gaan?
Hell yes! Maar je zult moeten kijken en afwachten. We hebben verschillende ideeën voor wat we willen doen. Ik ben super opgewonden voor januari. De volgende collectie is een natuurlijke evolutie van het merk, het bevat dezelfde elementen maar tegelijkertijd groeit het.

Over de film gesproken, kun je ons vertellen hoe je op het idee voor het concept bent gekomen Nik?
Zoals bij alles waren er veel veranderingen, maar de oorsprong van het idee en het merk zijn altijd gebaseerd geweest op Greco-Roman cultuur met een met een invloed van een moderne kijk op de 80’s Britse punk. Ik heb altijd een fascinatie gehad met Griekse Goden en fantaseerde hoe het zou zijn op de Mount Olympus met iedereen gekleed in onze collectie. Een verhaallijn was belangrijk voor me, ik wilde een verhaal vertellen. Echter niet te serieus. Ik schreef het verhaal en samen Thomas Knights heb ik het storyboard gemaakt.

Hoe was het om samen te werken met de extreem getalenteerde Thomas Knights?
Ik hou van Thomas! Hij is een ‘slasher’ net zoals ik. We zijn beide multi-talenten in bepaalde zin. Daarnaast werken we beide met verschillende mediums, dus we begrijpen elkaar en kunnen goed samenwerken. Thomas is een van de hardst werkende personen die ik ken binnen de industrie en een goede vriend.

De debuut collectie bevatte veel leer, zwart en simpele luxe. Gaan we deze elementen terug zien in de volgende collectie? Wat kunnen we verwachten van de volgende collectie?
Ja zeker! Zoals ik al zei, het wordt een natuurlijke evaluatie dus de hoofd thema’s blijven present. Minimalistische luxe is alles voor me en het is belangrijk tijdloze kleding te maken die iemand over 50 of 100 jaar nog steeds kan dragen.

We hebben zanger Miguel al gespot in Ada + Nik. Wie zie je graag in jullie kleding als de keuze aan jullie is?
James Franco en Jared Leto.

ADA-+-NIK-SS14-ADA-ZANDITON-NIK-THAKKAR-2Tiener sterren Selena Gomez, One Direction en Miley Cyrus bellen het kantoor. Ze willen dat jullie de kleding voor een aankomende fotoshoot ontwerpen. Je mag slechts één artiest kiezen, wie is de gelukkige?
Ada: Zonder twijfel Selena Gomez! Maar uiteraard zeg ik dat als womenswear ontwerper. Voor Ada + Nik zie ik graag One Direction in onze kleding.

Nik: Ik ben helemaal voor Selena Gomez. Ik vind haar een van de meest mooie personen en ze is zo getalenteerd! Stars Dance is een van mijn favoriete albums dit jaar tot nu toe. Daarentegen doet Miley het ook super goed. Ik kan niet wachten op haar samenwerking met Lil’ Kim en ze ziet er super sexy uit in mannenkleding.

Het is aan jullie welke fotograaf het nieuwe look book voor Ada + Nik fotografeerd, geen limiet aan keuze! Wie kan een telefoontje verwachten?
Mijn vriend Mariano Vivanco. Ik hield ook van Herb Ritts, rest in peace of Sally Mann. Daarnaast zou ik het ook super vinden Ellen Von Unwerth met onze kleding te zien werken. Te veel om uit te kiezen!

Clean houdt van muziek, kunnen jullie je favoriete artiest allertijden en favoriete nieuwe artiest noemen?
Ada: Ik hou van Grace Jones en Kylie Minogue, zij hebben muziek gemaakt waar ik al bijna heel mijn leven naar luister. Dit jaar draait echter om Karin Park – Highwire Poetry.

Nik: Ik kan niet wachten op de release van mijn vriendin Natalia Kills tweede album Trouble. Mijn all time favoriet is denk ik Elliott Smith.

Laatste vraag; wat wil je zeggen tegen iedereen die denkt dat een Ada + Nik kledingstuk overbodig is in je kledingkast?
Prima! Het is nou eenmaal niet voor iedereen. Ik geloof in experimenten en het pushen van je persoonlijke grenzen. We willen mensen inspireren om zichzelf te zijn en niet voor de hand liggende keuzes te maken. Als iemand kiest om onze kleding te dragen zijn we vereerd maar tegelijkertijd weten we dat het niet voor iedereen is weggelegd. We willen niet mainstream zijn.

www.adazanditon.com
www.karlismyunkle.com
Volg Ada + Nik op Facebook.