Clean interview: Jasper Rens van Es

Zijn werk is puur, herkenbaar en oogt alsof hij al jarenlang ervaring heeft in het vak. Niets is minder waar. Deze jongeman is nog maar 21 jaar en slechts één jaar bezig met fotograferen. In alle bescheidenheid zijn tickets naar Londen, een pakje Marlboro light en Cola van McDonalds het enige wat die wenst bij een onbeperkt budget. Ik zeg maak kennis met Jasper Rens van Es. En onthoudt die naam!

Jelle1Beschrijf jezelf in vijf woorden.
Young, wild, crazy as fuck.

Je werk ziet eruit of je al jarenlang ervaring hebt in het vak. Toch ben je slechts 21 jaar oud. Hoe oud was je toen je jou eerste foto maakte?
Ha, thanks. Ik ben nu ongeveer een klein jaartje bezig en kan zelf ook niet helemaal beseffen hoe snel het allemaal gaat. Ik studeer nog aan de kunstacademie in Rotterdam, waar we voor het project Magazine onder leiding van Ari Versluis een tijdschrift moesten maken. Ik heb toen de taak van fotograaf op me genomen en dat voelde heerlijk. Een maand later heb ik voor de eerste keer een shoot gepland wat uitliep op een groot drama. Toen geleerd hoe het vooral niet moet en doorgegaan.

Wat maakt jouw fotografie beter dan die van een ander?
Ik denk niet dat mijn fotografie beter is dan die van een ander. Naar mijn idee heeft het te maken met de interpretatie van de kijker. Het is jong en rauw, dus ik denk dat een iemand van 20 in de bloei van zijn leven zich meer verbonden voelt met mijn werk dan bijvoorbeeld een oude man met een abonnement op de Autoweek.

Welke fotograaf is het grote voorbeeld voor jou?
Ik heb een paar fotografen die ik bewonder, zowel qua leven als het werk dat ze hebben gemaakt. Ik vind het leven van Diane Arbus bijvoorbeeld heel interessant. Het geeft aan dat creativiteit naast een gave ook een nare donkere kant heeft. Als je creativiteit niet meer kan uiten, voelt het alsof je niet meer leeft. Ook het werk van Robert Mapplethorpe, George Platt Lynes en Hedi Slimane vervelen me nooit.

Luuk3Elke fotograaf heeft een inspiratiebron, wat is die van jou?
Vooral mijn eigen leven en alcohol. Ik zie mijn leven als een film en soms maak ik expres keuzes waarvan ik weet dat ze me in moeilijkheden gaan brengen. Het leven is saai als je altijd maar doet wat er van je verwacht wordt of je altijd maar aan de regels probeert te houden. Alles wat gebeurt heeft invloed op mijn werk. Juist de periodes dat ik me rot voel, verliefd of verdrietig ben leveren veel inspiratie, sadness is a blessing. En daarnaast haal ik veel inspiratie uit films, met name die van Xavier Dolan en Jean-Luc Godard. Maar ik kan ook geïnspireerd raken door een kunstwerk van Allen Jones. Vaak is inspiratie ook iets onbewust, een muur waar je langsloopt ofzo.

Portretten schieten of werken met setting?
Ah dat is moeilijk. Als iemand een interessante persoonlijkheid heeft kan een portret zoveel meer zeggen dan een serie foto’s. Maar in een serie met setting kan ik meer mijn eigen verhaal kwijt. Dus als ik moet kiezen ga ik toch voor het laatste.

Mannelijk of vrouwelijk model voor de lens?
Skinny guys, without a doubt. En flaporen.

Mode staat centraal in je fotografie. Is dat je droom, fashion fotograaf worden?
Ja. Mode is voor mij een weerspiegeling van de maatschappij, net als mijn fotografie. De kleding gebruik ik om invulling te geven aan het verhaal dat in ik in mijn hoofd heb. Ik werk graag samen met de stylist en mijn beste vriendinnetje Ilanka Verhoeven. Doordat we elkaar goed kennen hebben we aan 3 woorden genoeg om te begrijpen wat de ander voor ogen heeft.

Chris1Voor welk tijdschrift wil jij in je carrière zeker hebben gewerkt? Is er een kledingmerk waarvoor je zou willen werken?
Ik vind de tijdschriften steeds vaker tegenvallen. Als ik door oude nummers van i-D en The Face blader lijken grenzen niet te bestaan. Nu zitten er zo 10 handtassen van de adverteerders in de modeseries. Gelukkig zijn er nog een aantal genieën zoals Carine Roitfeld, die regelmatig voor opschudding zorgen. Gelukkig zijn er wel wat nieuwe initiatieven gaande, die zonder megabudget  super toffe dingen weten neer te zetten. Ik zou bijvoorbeeld graag voor I <3 FAKE schieten. Toen ik een jaar of 17 was en ze nog alleen online bestonden weet ik nog dat ik al die plaatjes van Cole Mohr, Ash Stymest en Robbie Wadge opsloeg op mijn computer. Ik zou ook graag voor Fantastic Man of Gentlewoman willen schieten. Gert Jonkers en Job van Bennekom zijn toch wel een beetje mijn helden. Zo jammer dat Butt is gestopt.

Je mag een bandlid van One Direction op de foto zetten. Wie kies je?
Ik kan nu heel cool gaan doen, maar I kinda like them. Ik weet zijn naam niet, maar die jongen met het zwart haar en puppy ogen lijkt me wel een badboy.

We geven je de kans een fotoshoot te doen met één model en één artiest. Wie moeten we voor je bellen?
Ik ben niet echt van de bekende modellen. Die zijn dan al in zoveel rollen neergezet dat ik niet meer echt een eigen identiteit zie. Ivan, eigenaar van IamELK stuurde me laatst een jongen, Rian van Gend, die hij gescout had in studio 80 en die staat hoog op mijn verlanglijstje. Qua artiest is de keuze makkelijk; Taylor fucking Momsen en Sky Ferreira for sure!

Simon2Clean houdt van nieuwe talenten. Van welk mannelijk en vrouwelijk model kunnen we veel gaan verwachten?
Als mannelijk model denk ik dat Rian van Gend snel groot gaat worden. Ik mag er niets over zeggen, maar hij gaat de show van het seizoen lopen in Parijs. Ik heb een zwak voor Reina van Tjarda Model Management. Kwam fierce binnen en voor de lens een droom om mee te werken. Afgelopen maand stond ze nog in de Turkse Harper’s Bazaar.

Je hebt een onbeperkt budget en zoveel tijd als je nodig hebt, wat voor fotoshoot kunnen we van je verwachten?
Ik heb geen budget nodig. Een team met dezelfde gedrevenheid als dat ik heb is voldoende om te visualiseren wat er in mijn hoofd zit. Oké, misschien tickets naar Londen, een pakje Marlboro light en Cola van McDonalds als ik me toch als een diva mag gedragen?

Waar zien we Jasper Rens van Es over 15 jaar?
Life is overrated when dreams are dead.

boaz11

http://www.jasperrensvanes.com

Reageren